Dostupni linkovi

Česi i Slovaci posle razlaza najviše vole jedni druge



Česi i Slovaci, 20 godina nakon "plišanog razvoda", raspada bivše zajedničke države,
sada zajedno u Evropskoj uniji stabilno vole najviše - jedni druge, pokazuju istraživanja javnog mnjenja.

"Podela Čehoslovačke pozitivno je uticala na odnose Čeha i Slovaka", kazao je uoči godišnjice raspada slovački predsednik Ivan Gašparovič.

Svojevremeno, na 15. godišnjicu raspada isto je konstatovao i jedan od najvatrenijih pobornika podele koji je zbog dogovora nacionalnih vlada na čelu sa češkim premijerom Vaclavom Klausom i slovačkim Vladimirom Mečijarom podneo ostavku na funkciju predsednika Čehoslovačke - vođa plišane revolucije a kasnije prvi predsednik
samostalne Češke Vaclav Havel.

Kako sada kaže bivši slovački premijer Mikulaš Dzurinda, političke elite u sporu oko toga o čijem se trošku održava federacija, ko više gubi - Prag ili Bratislava, odlučile su da je bolji razvod nego da eskaliraju pogoršani odnosi i tenzije kao kada je masa u Bratislavi 1991. godine skandirala "Dosta je bilo Havela" i gađala federalnog predsednika jajima.

Da je tada iko pitao Čehe i Slovake na referendumu, plišanog razvoda ne bi bilo, a ni sam proces priznanja nije tekao lako, kako je sada otkrio Mečijar.

Nemački kancelar Helmut Kol prvo je u razgovoru u četiri oka upozorio da Bon neće priznati samostalnu Slovačku. Poljski predsednik Leh Valensa je rekao da Poljaci, katolici samostalnu Slovačku takođe neće priznati, pošto su katolici i ne vole razvode.

Razlaz je, uvereni su ekonomisti, ali i predsednik Češke Vaclav Klaus, više koristi doneo Slovacima. Iako i danas njihove plate dostižu svega 80 odsto čeških, zemlja je mudro iskoristila pristupni period za EU za temeljne reforme i ubrzani privredni rast a
takođe i da uđe u evrozonu.

Danas prema anketi "20 godina od raspada Čehoslovačke", sprovedenoj u obe zemlje, u Slovačkoj se raspoloženje okrenulo. Dok krajem 1992. godine osamostaljenje nije podržavalo 66 odsto Slovaka, danas 65 odsto nezavisnu Slovačku podržava.

Česi po oceni sociologa, više od Slovaka ne mogu da pređu preko toga da plišani razvod nije pratio konsenzuz žitelja Čehoslovačke i broj protivnika raspada spao je manje nego kod Slovaka - sa 59 odsto 1992. godine na 44 odsto danas.
XS
SM
MD
LG