Dostupni linkovi

2013. godine pored Zemlje prolazi najsvjetlija kometa


Ilustracija
Ilustracija
Astronomi širom svijeta sa nestrpljenjem prate i očekuju dolazak komete koja će pored Zemlje proći naredne godine i koja bi na noćnom nebu mogla biti svjetlija i od Mjeseca.

Kometa ISON će na ulice izmamiti milione posmatrača koji će željeti svjedočiti prolasku najsvjetlije komete u posljednjih nekoliko generacija.

Naučnici vjeruju da ova kometa prolazi kroz naš Sunčev sistem prvi put i da će na svom putu prema Suncu na sjevernoj hemisferi tokom novembra i decembra napraviti pravi svjetlosni show.

Kometa će biti svjetlija nego ijedna druga koja je ovuda prošla u posljednjih sto godina i bit će vidljiva i tokom dana. Naučnici također vjeruju i da će ovo biti posljednje putovanje ISON-a, jer sve ukazuje na to da njena putanja vodi pravo u Sunce, a trenutno se nalazi iza Jupitera.

Kometu su 21. septembra ove godine otkrili astonomi uz pomoć teleskopa Međunarodne naučne optičke mreže u Rusiji. ISON ima paraboličnu orbitu, što ukazuje na to da je najvjerovatnije nastao u Oortovom oblaku, velikoj nakupini ledenih krhotina koje se nalaze 50.000 puta dalje od Sunca nego Zemlja.

Ukoliko kometa nekim čudom preživi prolazak kroz naš sistem, proći će hiljade, a možda i milioni godina, prije nego se opet vrati.

ISON će postati vidljiv kada uđe u orbitu Jupitera.
XS
SM
MD
LG