Dostupni linkovi

Počela kampanja za izbore u Istri


Izbori, ilustracija
Izbori, ilustracija
Na lokalnim izborima u proljeće u trci za župana Istarske županije s jedne strane pojavit će se kandidat vladajućeg Istarskog demokratskog sabora (IDS), gradonačelnik Buzeta Valter Flego, a kao njegov izazivač pojavit će se još uvijek potpredsjednik IDS-a Damir Kajin, kojem će potporu dati socijaldemokrati, nezadovoljni IDS-ovci,a prema Kajinovim najavama – i široka koalicija mnogih drugih.

Hoće li to biti kraj dvije decenije duge vladavine IDS-a u Istri?

„Vrijeme je za promjene,“ kaže za naš radio dugogodišnja bivša novinarka „Glasa Istre“ i aktivistica za ljudska prava Snježana Matejčić.

„Nakon gotovo 20 godina vladanja IDS je ušao u sve pore istarskog života. Dakle, ne samo politika, nego i gospodarstvo, školstvo i sve drugo... Običnom smrtniku je vrlo teško doći do posla ako se taj posao tiče javnih politika. Niti u jednoj gradskoj ili općinskoj upravi gdje je IDS na vlasti – u pravilu – ne možete dobiti posao ako nemate nekog poznatog IDS-ovca koji će vas preporučiti, a da ne govorimo o drugim stvarima. Dakle, ako zbog ničeg drugog, a ono je zbog toga definitivno vrijeme da se vlast promijeni“, smatra Snježana Matejčić.

Istra je i dalje najrazvijenija hrvatska županija, i IDS-ov kandidat Valter Flego zalaže se za kontinuitet napretka, koji – po njegovoj ocjeni – drugi ne mogu ponuditi.

„U ovoj situaciji kada danas u Istri imamo 9.834 nezaposlena, građani traže konktretne projekte a ne politiziranje. Građane ne zanima tko će sa kim i na koji način koalirati, nego žele čuti konkretne prijedloge konkretnih projekata koje ja nudim“, tvrdi Flego.

Kajin, pak, oštricu svojih napada usmjeruje na dugogodišnjeg šefa IDS-a i župana u posljednja dva mandata Ivana Jakovčića:

Damir Kajin
Damir Kajin
„Vlast treba vratiti narodu. Vlast ne smije i neće biti koncentrirana u rukama Ivana Jakovčića i njegovih 7 ili 8 gradonačelnika koji na godišnjoj razini raspolažu sa 2 milijarde kuna (260 milijun eura), koji su umrežili svojih 3000 ljudi i gdje se bez članske iskaznice više ništa ne može. Znači temeljno – za Istru jednakih šansi, za Istru bez straha, nema 'tko je jamio – jamio' i – vlast treba vratiti narodu!“

Inače, Jakovčić je bio vrlo blizak sa donedavnim šefom austrijskih desnih populista Joergom Heiderom, a ono malo neovisnih medija u Istri povezuje ga i sa Hypo bankom i njenim mutnim poslovima po Istri.

„Reći ću vam ovako na temu Jakovčića, Hypo, Heidera itd. Ništa od toga još nije dokazano. Da biste dokazali jednu izuzetno spretnu makinaciju, morate biti spretniji od onih koji su tu makinaciju izveli“, kaže Snježana Matejčić.

Trećeg siječnja sljedeće godine, na datum velike simbolike za Hrvatsku jer je tada pred 13 godina HDZ prvi puta srušen sa vlasti, Kajin će predstaviti svoju široku koaliciju protiv ovakvog IDS-a.

Hoće li uspjeti na izborima protiv IDS-a koji je svoje pozicije utvrđivao dvije decenije, nije nimalo lako odgovoriti.

Kako god bilo, ako se vlast u Istri u proljeće promijeni, hoće li doći u pitanje vrijednost koje se posljednjih decenija vezivalo uz Istru poput tolerancije i multikulturalnosti?

„Ne, da nestane IDS-a Istra se ne bi vratila u srednji vijek,“ odlučna je naša sugovornica.

„IDS je bio odlična ideja na samom početku, jer je on bio nešto potpuno drugačije od onog što se događalo u Hrvatskoj u smislu nacionalizma, ali u Istri postoji ta kultura suživota različitih ljudi, različitih jezika, različitih vjera. IDS je to uspio sačuvati i dignuti na razinu regionalne politike što je kao ideja savršeno, ali IDS to nije njegovao osim – političkim floskulama“, zaključuje Snježana Matejčić.
XS
SM
MD
LG