Dostupni linkovi

Lideri Srbije u Banjaluci: Nastavak paralelnih veza


Zvaničnici Srbije i RS u Banjaluci 26. decembra 2012.
Zvaničnici Srbije i RS u Banjaluci 26. decembra 2012.
U Banjaluci je u srijedu održana peta sjednica Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije, u čijem radu su, osim entitetskih zvaničnika, učestvovali predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i srbijanski premijer Ivica Dačić. Centralne teme bile su saradnja u oblasti energetike, pitanja državljanstva, kao i zajednički nastup javnih preduzeća na drugim tržištima.

Saradnja Srbije i RS u oblasti energetike treba da se postavi na organizaciono-formalni nivo koji bi obezbijedio zajedničko planiranje razvojne i strateške politike u toj oblasti – jedan je od osnovnih zaključaka Savjeta za saradnju Republike Srpske i Srbije.

Predsjednik RS Milorad Dodik istakao je prioritete u energetskom sektoru:

„Poseban zaključak se odnosi na potrebu definisanja odnosa vezano za uključivanje RS u projekat Južni tok - naš dodir na taj projekt je u Republici Srbiji. Zadužili smo ljude koji će raditi na operativnom usaglašavanju stavova i aktivnosti organa jedne i druge republike, kako bi se stvorili svi neophodni, formalni uslovi za realizaciju ovog projekta i što se tiče same RS, odnosno onoga što smo dogovarali sa ruskom kompanijom Gasprom.“

Govorilo se o projektima na srednjoj i gornjoj Drini, o saradnji između dvije elektroprivrede koje bi, kako je rečeno, trebalo da naprave zajedničku strategiju.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da se sa Republikom Srpskom traži osnov za zajednički nastup na drugim tržištima:

„Za zajedničku proizvodnju pre svega, za uređivanje prostora u toj meri da nam firme, posebno ona javna preduzeća koja se bave snabdevanjem građana funkcionišu kao da su firme iz jedne države, da budu kompatibilne, da reaguju samo na poziv, da ne može da se desi da Srbija ima viška struje a da RS nema, ili da RS ima viška nafte a da Srbija nema.“

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić odbacio je kritike da je u okviru posjete Bosni i Hercegovini prvo trebao da dođe u Sarajevo. Nikolić je naglasio da on poštuje državu BiH, ali da su projekti sa Republikom Srpskom zapravo najbolji vid saradnje, regulisan Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Projekte koji su ranije dogovoreni treba intenzivirati, a svakako raditi i na novima - poruka je koju je Nikolić poslao u Banjaluci:

„Mnogo toga ćemo uraditi iskrenije i ozbiljnije nego do sada, iako je i do sada, priznajem, bilo i iskreno i ozbiljno, ali su uvek postojale nekakve autocenzure oko te saradnje. Što se Srbije tiče, ona nema nikakvu autocenzuru za saradnju sa bilo kojom državom u svetu, posebno ne sa RS.“


Funkcioneri Srbije i Republike Srpske razgovarali su i o saradnji u oblasti poljoprivrede, odnosno upravljanja vodama. Savjet je razmatrao i pitanja državljanstva gdje, kako je rečeno, postoje određeni zastoji u administrativnim procedurama.

Predstavnici Ministarstva pravde i Ministarstva uprave i lokalne samouprave RS potpisali su sa srbijanskim Ministarstvom pravde i državne uprave memorandum o saradnji.

U prijepodnevnim satima ministar pravde i državne uprave Srbije Nikola Selaković sastao se sa predsjednikom entitetskog parlamenta Igorom Radojičićem, nakon čega je izjavio da memorandum o saradnji kao ključni momenat sadrži razmjenu iskustava:

„Ta razmjena iskustava, neke zajedničke tendencije u razvoju zakonodavstva - u krajenjem, sve su ovo države nastale na prostoru jugoslovenske škole prava, koja je jedinstvena, koja baštini dosta sličnosti, pripadamo jednom pravničkom kulturnom miljeu i prednosti te pripadnosti treba iskoristiti maksimalno“, rekao je Selaković.

Ministar Selaković najavio je i da će uskoro biti potpisan protokol između Srbije i BiH u vezi sa pitanjima procesuiranja ratnih zločina:

„Srbija takav sporazum već odavno ima sa Republikom Hrvatskom. Šta će on promeniti? Promeniće u tom smislu što ćemo moći mnogo adekvatnije, mnogo bolje, mnogo efikasnije da razmenjujemo dokaze, da jedni drugima ukazujemo na stvari koje je potrebno procesuirati. Ako prilikom pružanja takvih dokaza neko nije u stanju nešto da procesuira zato što je skloniji političkom gledanju na zločin, a ne pravničkom, onda će to biti samo ljaga više na njegovim imenu i na imenu te institucije.“
XS
SM
MD
LG