Dostupni linkovi

Blokadom puteva i prelaza protiv dogovora u Briselu


Privrednici sa severa Kosova držali su u ponedeljak dva sata u blokadi većinu saobraćajnica na severu Kosova uključujući i integrisani prelaz Jarinje nadomak Raške jer su nezadovoljni dogovorom u Briselu o carinama.

Privrednici su protestvovali jer im je iz centralne Srbije na sever Kosova, kako su objasnili, dozvoljen uvoz samo do 3,5 tone akcizne robe u koji je uključena i težina transportnog vozila.

Privrednici su na dva sata u blokadi držali i ulice koje vode prema selu Suvi Do i naselju Bošnjačka Mahala, u severnom delu Kosovske Mitrovice, a tokom ovih protesta nije bilo incidenata.

Za vreme protesta privrednika u severnoj Mitrovici, Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku radnje su bile zatvorene.

Privatnik Perica Nikolić za RSE objašnjava da su privrednici sa severa Kosova izričiti u stavu da ne žele da plaćaju porez i ostale dažbine kosovskim nstitucijama.

Nikolić je naglasio da privrednici ne beže od plaćanja poreza, da traže vraćanje u sistem PDV Republike Srbije i poštovanje Zaključka sa jedne od prethodnih sednica Vlade Srbije, u kojem između ostalog stoji da neće biti plaćanja carine na prelazima Jarinje i Brnjak.

“Nas boli to to Srbija zarad nekog statusa kandidata, zarad nekog kredita i neke lažne nade da će živeti bolje-nas ovde teraju u albanske institucije. Znate, samo nametanje carine znači da će ovde sve biti skuplje, zatim to sve ‘vuče’ sa sobom i registraciju vozila na KS tablice, kosovske…Znači, mi ćemo morati da plaćamo dve registracije, vadićemo dupla dokumenta, i prosto će nam sve biti skuplje. Ceo naš život će biti skuplji minimum 50 odsto. Da se razumemo, mi nismo protiv dažbina, ali samo da plaćamo našoj državi Srbiji. Ja sam recimo dao predlog da privrednici sa severa Kosova uplaćuju porez na žiro-račun Vlade Srbije i da Vlada Srbije raspolaže sa tim novcem onako kako ona misli da treba. Dakle, ako želi neka uplati kosovskim institucijama, ako želi neka uplati opštinama na severu, ako želi neka zadrži za sebe. Jednostavno, mi ne izbegavamo taj porez, ali želimo da taj porez ide našoj matici Srbiji”, kaže on.

Jedan od privrednika iz severne Mitrovice Vladan Radovanović u izjavi za RSE kaže da je problem privrednika sa severa Kosova dijalogom u Briselu samo delimično rešen.

“Naš zahtev je da nam se dozovoli da uvozimo svu robu neometano, kao što smo radili donedavno, jer ovako ne možemo da funkcionišemo. Zalihe robe su ovde na izmaku, ovo je sada jedan vid najobičnijeg preživljavanja, čisto da narod ne ostane gladan. Ovo ograničavanje uvoza robe je isto kao kad odete u radnju i tražite recimo četiri litre mleka jer imate četvoro dece, a prodavač vam kaže da ne možete da dobijete četiri, već samo jedno.Znači, mi smo ograničeni na neku minimalnu količinu robe koju možemo da uvezemo, odnosno čisto da preživimo. Moja poruka je da mi drugu državu osim Srbije nemamo i molimo vlast u Srbiji da uvidi naš otpor, da shvati da smo mi njen narod i da tražimo garantovanje osnovnih ljudskih prava, kako bi mogli da ostanemo i živimo ovde. Jer, bez podrške i pomoći vlasti iz Beograda, plašim se, mi to nećemo ostvariti”, rekao je Radovanović

Mitrovčanin Jovan Novaković za RSE kaže da građani iz severne Mitrovice pružaju apsolutnu podršku privrednicima sa severa Kosova.

“Znate, ja se zaista plašim poskupljenja, jer sve je moguće, samim tim ako bi oni plaćali carinu tamo na Jarinju logično je da će i cene prozivoda biti veće.Mi, pričamo o običnom narodu, zaista živimo od danas do sutra. Celokupna situacija je jako loša. Ovde daj Bože da bude bolje, ali teško, teško…Jer, ako bude kao do sada, mislim da možemo očekivati samo gore, nema ovde života..”, kaže Novaković.

Inače, blokade su najavljene i za sredu i petak od 10 do 12 sati kod prelaza Jarinje i Brnjak, zatim na dve lokacije u Zvečanu i na jednoj lokaciji u Mitrovici.

Na prelazu Jarinje prošlog četvrtka je zvanično počeo da se sprovodi dogovor radnih grupa Beograda i Prištine o režimu prelaska robe na integrisanom prelazu Jarinje.

Prema ovom dogovoru vozila sa robom na koju se ne plaća akciza mogu bez carinjenja da ulaze na sever Kosova, kao i vozila sa akciznom robom do 3,5 tone.
XS
SM
MD
LG