Dostupni linkovi

Egipat čeka zvaničnu potvrdu usvajanja Ustava


Glasački listići
Glasački listići
Objavljivanje rezultata referenduma o spornom nacrtu novog egipatskog ustava odgođeno je za utorak dok zvaničnici ne provjere navode o neregularnostima.

Sudije ispituju pritužbe opozicije na referendumski proces, prije nego što objave rezultate koji će pokazati da li su građani podržali novi ustav.

Nezvanični rezultati kažu da je čak 60 posto stanovnika dalo svoj glas dokumentu kojeg je pripremio odbor sastavljen od stručnjaka vjernih predsjedniku Muhamedu Morsiju.

Posljednjih par sedmica svjedočili smo velikim, na momente nasilnim, demonstracijama opozicije protiv promjena Ustava koji, po mišljenju Morsijevih protivnika favorizira islamiste.

Ako ustav prođe na održanom referendumu, izbori se moraju održati u roku od tri mjeseca, a duboka polarizacija u zemlji će se vjerojatno produbiti.

Prema izvještajima državnih medija odaziv birača bio je vrlo nizak, svega oko 30 posto. Ali, kažu isti izvori, oko 63 posto birača podržalo je promjene.

Puno je toga u igri s pomenutim dokumentom koji, po mnogim analitičarima odredjuje i budućnost Egipta. Od stvarnih rezultata ovisiće odnos Egipćana prema predsjednikovanju Muhameda Morsija, ali i prema ostalim institucijama vlasti.

Opozicija je još u nedjelju objavila kako je glasanje provedeno uz „povrede i prevare“. Prigovorili su takođe da nije bilo dovoljno nadzora nakon što su mnogi suci bojkotirali proces.

Predloženim promjenama Ustava jača vlast predsjednika koji ima pravo na dva četvorogodišnja mandata. Ali on će, prema tom dokumentu, biti i vrhovni autoritet, čak i u pitanjima religioznih prava kršćana i židova koji žive u Egiptu, a čine oko 10 posto stanovnika. Opozicija prigovara i da su prava žena znatno umanjena.

No, Morsijeva Partija slobode i pravde, političko krilo Muslimanskog bratstva, smatra da će, nakon referenduma započeti proces „liječenja podjela“ i da će donijeti stabilnost zemlji.

Promatrači i dobri poznavatelji prilika u Egiptu nisu uvjereni da će se obećanja Morsijevih pristalica i ostvariti.
XS
SM
MD
LG