Dostupni linkovi

Epilog planetarne histerije na „sigurnoj planini“ u Srbiji


Prodaja domaćih proizvoda na Rtnju, 21. decembar 2012.
Prodaja domaćih proizvoda na Rtnju, 21. decembar 2012.
Kao što se i očekivalo, od najavljivanog smaka sveta nije bilo ništa, a iznad planine Rtanj nisu zasijale ljubičaste energetske kugle, koje su navodno ovu planinu na istoku Srbije i njene mnogobrojne posetioce, trebale da zaštite od globalne apokalipse.

Umesto toga, na mestu koje je se smatra lokacijom posebnog elektromagnetnog zračenja, Centar za istraživanje i ekologiju „Duh Rtnja“ organizovao je merenja stabilnosti geomagnetskog polja.

Planina Rtanj, koja je već danima okovana snegom i ledom, gotovo čitavog sudbonosnog dana bila je obavijena gustom belom maglom. Da li slučajno, ali baš u 11 časova i 11 minuta, sunce je samo na kratko obasjalo njen vrh, Šiljak, visok 1.565 metara.

Rtanj
Rtanj
U to vreme, tokom merenja osetjivim elektronskim aparatima, istraživač Goran Marjanović je saopštio:

„Srednji nivo elektromagnetnog polja je sa indeksa dva, koji je uobičajen, bio do pre nekoliko trenutaka, sada porastao na indeks tri. To ukazuje na neku promenu koja se dešava u ektromagnetnom polju zemlje i koja zapravo odslikava ono što se dešava u kosmosu“.

Marjanovićev nalaz, ohrabrio je radoznale meštane, poput Milorada Banjca i Zorice Žugić, da zaključe da tu ipak ima nešto i potvrde novinarima da se na njihovoj planini ipak događaju neobične pojave.

„Rtanj je čudna planina. Pojavljuj se svetlost, svašta se pojavljuje. Na desetorica smo sa terase ispred kafane gledali iznad Rtnja usijanu kuglu.“

„Merenje pokazuje da tačno u 11 sati pre podne, elektromagnetni zraci koji su horizontalni, odnosno paralelni sa zemljinomom površinom postaju vertikalni“
, tvrde naši sagovornici.

Rtanj 21. decembra 2012.
Rtanj 21. decembra 2012.
Pored novinarskih ekipa, na Rtnju su ovih dana boravili i brojni gosti iz okolnih gradova ali i iz inostranstva. Većina njih je tvrdila da su u ovaj zavejani deo Srbije stigli vođeni znatiželjom, a ne zbog straha od mogućeg smaka sveta.

Da je planina Rtanj, dovoljno fascinantna zbog oblika geometrijske piramide, ali i brojnih prirodnih lepota, svedoče i kragujevački planinari Rade Danilović i Mirjana Majstorović koji su se više puta peli na njen vrh.

„Čovek je ispunjen nekom posebnom energijom i oseća neko veliko unutrašnje zadovoljstvo kada se popne na Rtanj. Verovatno da tu ima nešto. Svako od planinara koji jednom dođe ovde ide ponovo. To nije slučajno“, kažu alpinisti iz Kragujevca koji su na dan D odustali od uspona na vrh Šiljak zbog niske temperature i guste magle.

Nakon sasvim običnog raspleta višenedeljne planetarne histerije zbog moguće apokalipse i navodnog sigurnog utoćišta na Rtnju, svi su zadovoljno odahnuli.

Najviše koristi imali su lokalni ugostitelji i prodavci Rtanjskog čaja, meda, sira, rakije i vina, koji su se dali zbog zime ili zbog stresa trošili više nego obično.
XS
SM
MD
LG