Dostupni linkovi

Nastavlja se kriza u Vladi Federacije BiH: Budimir kontra SDP-a


Živko Budimir
Živko Budimir
Političke igre u Federaciji BiH se nastavljaju nakon odluke prvog čovjeka tog bh. entiteta Živka Budimira da ministri iz SDA, HSP-a i Stranke Radom za boljitak ostanu i dalje dio izvršne vlasti. Sada je na potezu SDP. No, bez obzira na njihove dalje korake, izvjesno je da će kriza vlasti potrajati i u narednim mjesecima, a možda i godinama.

Osam ministara ostaje do daljeg u Vladi Federacije BiH. Tako je odlučio je predsjednik FBiH Živko Budimir u odluci koju je donio nakon što je predsjednik federalne vlade Nermin Nikšić tražio njihovo razrješenje:

„Do okončanja postupka pred pravosudnim insitucijama FBiH ne prihvaćam prijeloge predsjednika Vlade FBiH Nermina Nikšića od 10. 12. 2012. godine za razrješenjem osam ministara u Vladi FBiH. U interesu svih građana i obveze zakonitog i odgovornog funkcioniranja vlasti u FBiH, pozivam predsjednika Vlade FBiH gospodina Nermina Nikšića i sve ostale ministre, bez daljeg odlaganja i bilo kakvih ispirika da Vlada FBiH nastavi sa radom“, naveo je Budimir.

Budimiru je trebalo deset dana da donese ovakvu odluku, no sudbina Nikšićevog prijedloga znala se odmah nakon što ga je i službeno uputio. Razloge je što je predsjednik Vlade tražio smjenu ministara koji dolaze iz SDA, HSP-a i Stranke Radom za boljitak, čiji ostanak prvi čovjek Federacije BiH podržava, s obzirom da je i sam član HSP-a.

To potvrđuje i Nermin Nikšić, koji za naš program kaže da ovakva odluka neće proći bez reakcije SDP-a. Na naše pitanje o daljim potezima, Nikšić odgovara:

„Vrlo je bitno da se sastanu što je moguće prije čelnici ove četiri političke partije kako bismo se dogovorili o daljem postupanju i djelovanju.“

Problem u Vladi Federacije BiH traje već šest mjeseci, nakon što je formirana nova parlamentarna većina koju, osim SDP-a, čine Radončićev Savez za bolju budućnost i dva HDZ-a.

Nermin Nikšić
Nermin Nikšić
Kulminirala je Nikšićevom odlukom da produži mandat upravi Razvojne banke Federacije BiH, a nakon što ministri koji nisu članovi SDP-a nisu došli na sjednicu Vlade, sam je posalo budžet u parlamentarnu proceduru.

Potom su uslijedila međusobna prepucavanja i tužbe sudovima, a za to vrijeme, i jedni i drugi ministri dolaze na posao i održavaju sjednice, pa čak i odluke donose jednoglasno. Neki od njih kažu:

„Ova vlada ako joj se pusti, radi kao sat,“

„Sve jednoglasno, kao i uvijek.“

„Nije bilo teških pitanja na dnevnom redu.“

„Danas je atmosfera bila odlična.“


Čeka se potez SDA

No, da će harmonija potrajati, teško je povjerovati. Tim prije jer se spekuliše kako je naredni potez SDP-a da od parlamenta traži smjenu kompletne Vlade, što je po Ustavu moguće. No, tek tada, će se doći u pat poziciju, pojašnjava za naš program pravni stručnjak Kasim Trnka.

„Ali, nažalost, on kod formiranja nove vlade opet ključnu ulogu ima predsjednik Federacije, koji u dogovoru sa dva potpredsjednika imenuje mandatara koji kompletira sastav vlade. Dakle, opet je on u poziciji da o tome odlučuje“, kaže Kasim Trnka.

Još niko ne zna ni kakav će potez povući SDA, koja je „izbačena“ iz vlasti, ali koja ima većinu u Klubu Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH. To im može pomoći da potegnu pitanje vitalnog nacionalnog interesa, a hoće li, odgovara Adil Osmanović, ministar izbjeglih i raseljenih osoba i potpredsjednik te stranke:

„U zavisnosti kakve će nova parlamentarna većina povući poteze, Predsjedništvo SDA će donijeti ministri i naši delegati u Domu naroda.“

Trenutno se čeka i odluka Opštinskog suda u Sarajevu, koji treba da se odredi prema tužbi osam ministara iz SDA, HSP-a i Stranke Radom za boljitak protiv predsjednika Vlade. Oni su tražili da ta pravosudna institucija utvrdi nezakonitosti Nikšićevih odluka vezanih za Razvojnu banku FBiH.

Istovremeno, i predsjednik Federacije BiH treba da donese odluku o zahtjevu klubova poslanika u federalnom parlamentu za razrješenje dužnosti prvog čovjeka Vlade. Ko će odmrsiti ovo klupko, za sada je nepoznanica, no ono se može odraziti i na državni nivo vlasti jer su tamo novi ministri postavljeni. O tome Nermin Nikšić kaže:

„To je sad špekulacija šta može. Ja zaista uvijek ističem da su ljudi iz parlamentarne većine pokazali izuzetnu odgovornost i sad da ja na bilo koji način od njih očekujem nešto drugo, bilo bi u najmanju ruku bezobrazno i degutatno. Zaista su do sada pokazali izuzetnu odgovornost gdje će nas to odvesti, ali ja potpuno razumijem svaku njihovu poziciju koja može sutra nastati.“

S obzirom na brojne poteškoće, izvjesno je da još dugo neće biti riješeno pitanje ko čini izvršnu, a ko zakonodavnu vlast, što nije uobičajena praksa u svijetu. Zbog toga će biti upitno predlaganje i donošenje zakona, zbog čega u Federaciji BiH može nastupiti politički kolaps, koji bi mogao potrajati do 2014., kada će biti održani parlamentarni izbori.
XS
SM
MD
LG