Dostupni linkovi

Revizija: MMF precenio rizik od jačanja deviznih rezervi



Međunarodni monetarni fond (MMF) je precenio rizik od nagomilavanja deviznih rezervi u nekim zemljama, na čelu sa Kinom, za finansijsku stabilnost u svetu, zaključeno je u internoj reviziji objavljenoj danas.

"MMF nije dao ubedljiv argument da objasni u čemu bi 'preterane' rezerve predstavljale problem za međunarodni monetarni sistem", piše u izveštaju Kancelarije za nezavisnu procenu, koja deluje u sastavu MMF-a.

Poslednjih godina više zemalja u brzom razvoju akumuliralo je ogromne devizne rezerve u dolarima da bi im to bio kao zaštitnik od mogućih udara. MMF je više puta ocenio da se tom praksom dovodi u opasnost finansijski sistem i da se to radi na uštrb investicija.

Prva zemlja koja je kritikovana Kina ima najveće devizne rezervne na svetu, koje su zvanično procenjene krajem juna na 3.240 milijardi dolara. Ona ih koristi da interveniše na deviznom tršištu da bi zadržalo porast vrednosti njene valute, juana.

Izveštaj odražava i stav zemalja u brzom razvoju koje smatraju da je MMF trebalo više da se koncentriše na rizike koje predstavljaju planovi za podsticaj privrede u razvijenim zemljama, kojim se destabilizuje njihova ekonomija.

Na ovaj interni izveštaj je reagovala direktorka MMF-a Kristin Llagard. Ona je u saopštenju napisala da su oni koji su radili reviziju "pogrešili" u svojoj analizi, i podsetila da devizne rezerve mogu da se pokažu "skupim" kako u zemljama gde se akumuliraju tako i za svetsku privredu.
XS
SM
MD
LG