Dostupni linkovi

Ponovo kritike: Kako se dijeli novac za NVO u CG


Ilustracija
Ilustracija
Raspodjela državnog novca nevladinim organizacijama je ponovo aktuelizovana optužbama na račun Komisije koja odlučuje o raspodjeli novca od igara na sreću da se ne rukovodi kvalitetom projekata već da su joj jedini kriterijumi partijska pripadnost, odnosno, rođačke i prijateljske veze.

"Svaka dosadašnja raspodjela novca nevladinim organizacijama, praćena je skandalima", rekao je za naš program izvršni direktor NVO Građanska alijansa Boris Raonić, komentarišući najnovije optužbe dijela nevladinog sektora, da se raspodjela novca od igara na sreću, koji se opredjeljuje za projekte nevladinih organizacija, ne vrši regularno.

"Država nije ništa uradila da spriječi neregularnosti u raspodjeli novca, a ne postoji ni kontrola da li su nevladine organizacije kojima su sredstva odobrena, novac utrošile namjenski", kaže Raonić, obrazlažući svoju ocjenu o "skandalima koji prate svaku raspodjelu novca za NVO".

"Praćena je skandalima jer se država nije potrudila da objektivizuje kriterijume, da uredi način raspodjele tih sredstava, da spriječi konflikt interesa članova Komisije koja rasporedjuje ta sredstva, a ono što je možda ključno je da ne postoji nikakav sistem monitoringa i način evaluacije odobrenih projekata. U pitanju su ogromna sredstva. Prema našim analizama od prije godinu i po, država godišnje iz raznih fondova opredijeli skoro pet miliona eura za nevladine organizacije. Kada vidimo tu cifru, a pritom znamo da su najaktivnije, najveće i najkritičnije NVO skoro bez pristupa tim sredstvima, onda se može reći da država uopšte nije organizovala raspodjelu sredstava NVO sektoru", napominje Raonić.

Raspodjela novca nevladinim organizacijama je ponovo aktuelizovana zahtjevom nevladine organizacije Crnogorska kulturna mreža upućenim na adresu Vlade da "najozbiljnije preispita odluku Komisije za raspodjelu sredstava od igara na sreću", uz tvrdnju da članovi Komisije ne odlučuju objektivno, već da se novac za projekte dodjeljuje na osnovu ličnih preferencijala.

Izvršni direktor CKM-a Aleksandar Damjanović o razlozima za obraćanje Vladi u vezi sa odlukom koju Komisija još uvijek nije zvanično usvojila.

Aleksandar Damjanović
Aleksandar Damjanović
"Ja sam od svojih insajdera unutar Komisije uspio da saznam sadržaj prijedloga odluke koja ide na Vladu. Pokušali smo da izvršimo neku vrstu pritiska na Vladu, da od njih zatražimo odgovor na pitanje - da li im je stalo da se podrže pravi projekti ili da rodbinska veza, partijska pripadnost ili nešto drugo budu uslovi za podršku projektu. Da li je u pitanju korupcija? Mi stvarno nemamo dokaza da li je neko nekom dao novac da bi njegov projekat bio podržan, ali postoje nadležne državne institucije koje time treba da se bave", kaže Damjanović.

Dva i po miliona eura

Komisija za raspodjelu sredstava od igara na sreću ove godine odlučuje o nešto više od dva i po miliona eura koji se nevladinim organizacijama odobravaju za konkretne projekte u više oblasti: od socijalne zaštite i humanitarne djelatnosti, preko potreba lica sa invaliditetom do sporta i kulture.

Odluka Komisije je, međutim, trebalo da bude objavljena još početkom decembra, ali do sada nije poznato koje NVO će dobiti novac.

Pokušaj da u Komisiji pribavimo reakciju na optužbe ali i objašnjenje za probijanje rokova, ostao je bez rezultata jer nam je rečeno da je pravilo da se u ime Komisije oglašava samo njen predsjednik, pomoćnik ministra finansija Boris Bušković, koji nam je preko PR službe Ministarstva finansija poručio da "izjave u vezi sa ovogodisnjom odlukom neće davati prije njenog usvajanja".

Aleksandar Damjanović iz Crnogorske kulturne mreže, međutim, ima svoje objašnjenje za kašnjenje:

"Mislim da je to jedan dobar mehanizam kojim ljudi pokušavaju da Vladu dovedu pred svršen čin sedam ili deset dana pre isteka budžetske godine, da se donese odluka i da onda svi požure sa pečatima u arhivu Ministarstva finansija da potpišu ugovore i da taj novac, uz koji ne ide i obaveza da se precizno opravda način trošenja - podignu."

I Boris Raonić iz Građanske alijanse govori o kašnjenjima, ali se i samokritički osvrće na nevladin sektor kome i sam pripada:

"Prošlo je više od godinu dana od kad je Vlada dobila obavezu da na osnovu Zakona o NVO formira Komisiju za podšku NVO i ne postoji nijedno logično objašnjenje zašto se sa tim toliko kasni, osim ako nekome uprao baš ovakvo stanje odgovara, a očigledno je da odgovara. Moram da kažem i da kolege iz NVO sektora najviše zabrinjavaju jer u svim tim komisijama imamo predstavnike NVO sektora i tako je, na primjer, raspodjela sredstava od prošle godine završena tako da je 90 odsto sredstava dato NVO u kojima (ili u partnerskim NVO) sjede članovi Komisije što je klasičan konflikt interesa, a onda mi iz NVO sektora treba da kritikujemo državu zbog takvog ponašanja. Više nego apsurdno", zaključuje Raonić.
XS
SM
MD
LG