Dostupni linkovi

SAD kritikuju Izrael zbog izgradnje novih naselja


Palestinska djevojčica blizu područja na kojem je planirana izgradnja 3.000 stanova
Palestinska djevojčica blizu područja na kojem je planirana izgradnja 3.000 stanova
State Department je "duboko razočaran" najavom američkog saveznika Izraela da će nastaviti gradnju hiljadu novih stambenih jedinica na palestinskoj teritoriji. Washington je reagovao nakon što su Francuska, Britanija, Njemačka i Portugal, te neke druge države, najavile rezoluciju kojom Savjet sigurnosti treba osuditi izraelske planove.

Portparolka State Departmenta Victoria Nuland optužila je izraelske čelnike da "provokativnim akcijama" dovode u pitanje svoju predanost miru na Bliskom istoku. Ovako jaka reakcija nije bila očekivana, s obzirom na prethodnu priču u kojoj su Amerikanci podržavali izraelsku stranu u palestinkom pitanju u Ujedinjenim narodima.

"S obzirom na daljnju izgradnju naselja i izjave koje čujemo, duboko smo razočarani što Izrael insistira na nastavku provokativnih akcije. Sva ta ponavljanja najava gradnje i novih planova idu kontra miru i nisu u saglasnosti s izjavama izraelskih čelnika da podržavaju put koji će na kraju dovesti do dvodržavnog rješenja.“

Još početkom decembra je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon upozorio Izrael da bi gradnja naselja bila gotovo „fatalan udarac mirovnim perspektivama“, ali se Tel Aviv oglušio na opomene.

U ponedjeljak, 17.decembra je data saglasnost za gradnju 1.500 domova tik uz Istočni Jerusalem, a vlasti ispituju i mogućnost izgradnje više od 3.000 stambenih jedinica u ostalim naseljima.

Palestinci u buduću palestinsku državu žele uključiti Zapadnu obalu s Istočnim Jerusalemom kao svojim glavnim gradom. Izrael, međutim, smatra da je cijeli Jerusalem isključivo izraelski „vječni grad“.

Iako su SAD oštrije reagovale na nastavak gradnje naselja, ipak neće glasati za rezoluciju koju u Savjetu sigurnosti pripremaju evropske države.

"Mi ponovno pozivamo Izrael i Palestinu da prestanu sa svakom vrstom kontraproduktivnog, jednostranog djelovanja i da poduzmu konkretne korake kako bi se vratili na izravne pregovore", kazala je portparolka State departmenta.

Mirovni pregovori između Izraela i Palestinaca su u zastoju posljednje dvije godine. Palestinci zahtijevaju obustavu daljnje gradnje prije pregovora, a Izrael te zahtjeve smatra neprihvatljivim preduvjetom.
XS
SM
MD
LG