Dostupni linkovi

Pokojni voditelj BBC-a osumnjičen za desetine silovanja


Zgrada BBC-a u Londonu
Zgrada BBC-a u Londonu
Bivša BBC-eva zvijezda Jimmy Savile osumnjičen je za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, uključujuči 31 silovanje, saopštila je britanska policija.

Posljednje informacije nalaze se u do sada najopsežnijem izvještaju o seksualnom skandalu koji je potresao Veliku Britaniju.

Britanski policijski istražitelji pokrenuli su istragu protiv Savilea, koji je umro prošle godine. Prije deset sedmica emitovan je televizijski dokumentarca u kojem je navedeno da je Savile zlostavljao djevojčice u prostorijama BBC-ja i u bolnicama u kojima se bavio humanitarnim radom.

Od tada se oko 450 osoba javilo i iznijelo optužbe protiv njega. Policija ga službeno sumnjiči za 199 slučajeva seksualnog zlostavljanja, većinom protiv djece.

Jimmy Savile u septembru 2005.
Jimmy Savile u septembru 2005.
"Taj nivo prijavljenog seksualnog zlostavljanja protiv pojedinca bez presedana je u britanskoj historiji", navela je policija u saopštenju.

Detektivi su istraživali tri kategorije navodnih zločina: onima u koje je bio uključen samo Savile, u kojima su učestvovali Savile i drugi i one u koji nisu imali direktnu vezu s Savileom. Najviše je slučajeva bilo u prvoj kategoriji.

Dosad je u sklopu istrage bilo uhapšeno šest osoba. Među njima i najpoznatiji britanski publicist o slavnima Max Clifford, bivši muzički urednik na BBC-u Dave Lee Travis i nekadašnja rock zvijezda Gary Glitter. Svi su negirali optužbe.

Cijeli je slučaj doveo do velikih skandala na BBC-u, čiji je direktor podnio ostavku.

Savile je bio jedna od najpoznatijih britanskih radijskih i televizijskih zvijezda od 60-ih do 90-ih godina.

Najveći dio karijere proveo je na BBC-u.

Poznat po svom ekscentričnom stilu i ponašanju, bavio se i humanitarnom radom i prikupio desetine miliona funti za bolnice, za što mu je čak i dodijeljena titula viteza, ali što mu je i otvorilo vrata bolničkih soba u kojima je navodno zlostavljao neke od svojih žrtava.
XS
SM
MD
LG