Dostupni linkovi

Crna Gora između kritika i pohvala EU


zastava Crne Gore i Evropske unije
zastava Crne Gore i Evropske unije
Savjet ministara EU je, u zaključku sa jučerašnjeg sastanka u Briselu, pozitivno ocijenio napredak koji su na evropskom putu postigle Crna Gora i Makedonija, dok je BiH dobila negativnu ocjenu.

To, medjutim, ne znači da Crna Gora, i pored pohvala, nije pretrpjela i ozbiljne kritike. Po ko zna koji put se ponavljaju iste ocjene u vezi glavnih neuralgičnih tački crnogorskog sistema.

"Dio sadržaja zaključaka Savjeta ministara EU u vezi Crne Gore koji je do sada poznat potpuno je u skladu sa crnogorskom realnošću", rekao je za RSE funkcioner Demokratske partije socijalista Miodrag Vuković koji je kao poseban kvalitet zaključaka Savjeta ministara EU naglasio činjenicu da će navedene ocjene i sugestije jer će predstavljati osnovu za nastavak procesa i potvrdu da je Crna Gora ozbiljno ispunjava obaveze "po evropskoj agendi".

Miodrag Vuković
Miodrag Vuković
"Izvještaj je skenirao situaciju i ukazao nam gdje nijesmo najbolji, gdje treba dalje i dodatno raditi, gdje treba i normativno i funkcionalno da budemo još ubjedljiviji. Sve u svemu, ako te ocjene u zvaničnom izvještaju javnom budu saopštene kao takve, ne vidim razloga da bilo ko izvlači one krajnje negativne ocjene o tome koliko mi ozbiljno pristupamo onome što je naša obaveza a direketno je vezano za jedan od naših državnih i političkih prioriteta, a to su evropske integracije", pojasnio je Vuković.

Savjet ministara EU je pozitivno ocijenio do sada ostvaren napredak Crne Gore u oblastima jačanja sudstva, uloge parlamenta, antikorupcijske politike, ljudskih prava i zaštite manjinskih prava ali i da će dalji napredak u pregovorima biti u skladu sa napretkom u pripremama za pristupanje i u otklanjanju slabosti navedenih u Mišljenju Evropske komisije.

Šefovi diplomatija država članica EU su naglasili da posebnu pažnju treba posvetiti jačanju vladavine prava u cilju sprovodjenja dugoročnih reformi koje se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Raduje nas činjenica da je Savjet ministara za opšte poslove EU naglasio progres što se tiče funkcionisanja parlamenta Crne Gore i još nekih institucija. Naravno, mi smo više puta izražavali sumnju u to da će da bude dovoljno samo poboljšavanje zakonodavnog okvira i izražavanje samo načelne spremnosti da se krene u borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, tako da već u sljedećem pasusu vidimo da nas podsjećaju na naše obaveze, posebno kada su u pitanju slučajevi organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou. Riba smrdi od glave, kaže poslovica i Crna Gora će morati da prestane sa vođenjem slučajeva protiv medicinskih sestara, saobraćajnih policajaca, poštara i slično i da se zaista pozabavi ljudima sa naslovnih strana novina, za koje svi znamo da su na ovaj ili onaj način uključeni u organizovani kriminal i korupciju", kazao je funkcioner opozicionog Demokratskog fronta, Slaven Radunović.

"Zaključci Savjeta ministara EU su na fonu Progress Report-a Evropske komisije u kom Crna Gora ima veoma povoljne ocjene u nizu oblasti, a reformski procesi su, u evropskim strukturama zabilježeni u gotovo svim elementima", kaže generalni sekretar Evropskog pokreta u Crnoj Gori, Momčilo Radulović i dodaje:

"Napredak nije isti u svim oblastim i intezitet tog napretka očigledno da se razlikuje od toga da postoje mali pomaci, do toga da postoje značajni pomaci. Ono što ostaje kao mogući izvor budućih problema to su, kao što i sami znamo, reforme u pravosuđu i naravno pokretanje novih istraga i završavanje niza postojećih procesa vezanih za korupciju i organizovani kriminal u Crnoj Gori. Mislim da u budućim godinama će naravno rasti potreba i za ispunjavanjem niza uslove za jačanje administrativnih kapaciteta i tu postoji niz značajnih izazova pred kojim će se Crna Gora naći u relativno skorijem periodu".

Crna Gora je krajem 2010. dobila zvaničan status kandidata za punopravno članstvo u EU, a ljetos je ušla u proces pristupnih pregovora startujući poglavljima 23 - pravosudje i osnovna prava i 24 - unutrašnji poslovi koja će ostati otvorena do samog kraja, odnosno, učlanjenja u EU.

U novom, oktobarskom Progress Report-u Evropske komisije, kao glavne sugestije Crnoj Gori su, uz jačanje pregovaračkih struktura, podvučene: borba protiv korupcije i organizovanog kriminala i proaktivan odnos svih institucija, od istražnih do pravosudnih.
XS
SM
MD
LG