Dostupni linkovi

Crnogorci za najluđu noć: Od kuće preko susjeda do Las Vegasa


Trg u Pragu u vrijeme praznika
Trg u Pragu u vrijeme praznika
Kriza ne spriječava građane Crne Gore da za novogodšnje praznike otputuju van zemlje. U turističkim agencijama kažu da je interesovanje za novogodišnje aranžmane van zemlje, veće nego prošle godine.

Najpopularniji su jeftiniji aranžmani u susjedne i centralnoevropske zemlje.

Po popularnosti, međutim ne zaostaju ni i oni skuplji za Dubai, Kaliforniju ili najveći svjetski centar kocke – Las Vegas, koji su rasprodati već u novembru. Značajan broj ljudi odlučio se i za zimske centre u Crnoj Gori, gdje su cijene na nivou prošlogodišnjih.

I pored krize koja sve jače steže kaiš, turističke agencije u Podgorici biježe veće interesovanje i bolju prodaju novogodišnjih aranžmana u odnosu na prošlu godinu.

Direktor podgoričkog „Galilea“, Srđan Kovačević u izjavi za RSE kaže da je interesovanje i za 20 odsto veće nego godinu ranije.

"Mogu da kažem da je ove godine veliko interesovanje za novogodišnje aranžmane. Mi čak imamo povećanje interesovanja u odnosu na prethodnu godinu. Neko povećanje izraženo u brojkama bi bilo 20 posto više u odnosu na 2011. godinu", navodi Kovačević.

Najprodavanije su jeftinije, višednevne ture autobusima, po gradovima u okruženju i evropskim centrima, od tradicionalno popularnih Istanbula i Praga, preko Budimpešte Atine i Krakova za koje treba izdvojiti od 120 do 260 eura, kaže Kovačević.

"Što je manja cijena to je veće interesovanje. Svakako da za ove jeftinije aranžmane postoji veće interesovanje, što je sasvim logično ali moramo da primijetimo da postoji apsolutno interesovanje za ove skuplje i dalje destinacije", ističe Kovačević.

U domaćim ski centrima cijene kao prošle godine

Interesovanje za daleke skupe destinacije je veće nego prethodne godine, pa su tako najskuplji aranžmani rasprodati već u novembru, priča Maja Maksimović iz turističke agencije „Grand“.

"U prilog tome je i podatak da su ti aranžmani rasprodati i to još prije mjesec i po. I za neke druge aranžmane više uopšte nema mjesta. Najveće interesovanje vlada za Istanbul, Dubai, Los Anđeles i Las Vegas. Oni su već rasprodati i cijene su se kretale od 375 eura za Istanbul do 1599 eura za Los Anđeles i Las Vegas", navodi Maksimović.

Ne zaostaju ni novogodišnji aranžmani u crnogorskim ski centrima, Žabljaku i Kolašinu gdje su cijene na nivou prošlogodišnjih, kaže za RSE direktor budvanske agencije „Cipa travel“ – Petar Ivković, koji, međutim ukazuje na slabo interesovanje za zimovanja u crnogorskim zimskim centrima.

"Ono što se najviše traži su ti dani Nove godine. Na žalost, za sada nema nekih ozbiljnijih rezervacija za školski raspust koji je od kraja godine do druge polovine januara. Pretpostavljam da će kao i proteklih godina taj last minute napraviti nešto više posla. Cijene su na nivou ranijih godina i ne možemo reći da su cijene problem. Ne znam kako stoje stvari, ali sam čuo od kolega koji rade aranžmane za Austriju, Sloveniju, Italiju da je interesovanje pojačano, s tim da su i te varijante skuplje", kaže Ivković.

Sudeći po anketi koju smo napravili na ulicama Podgorice, najveći broj Podgorčana sebi ne može da priušti spektakularniji doček van svoga doma i grada.

XS
SM
MD
LG