Dostupni linkovi

Vojvodina: Kolone i saobraćajni kolaps zbog snega


Na većem delu Vojvodine sneg je prestao da pada. Međutim, zbog vetra na svim putevima je teška situacija. Na Autoputu Subotica – Novi Sad kod Bačke Topole, formirana je kolona dugačka čak 11 kilometara. Sazvana je i hitna sednica pokrajinske Vlade zbog velike količine snega.

Situacija u Vojvodini je i dalje teška. Velika količina snega i jak vetar su paralisali putni saobraćaj. Na više mesta su se formirale kolone. Neki građani su zarobljeni više od 19 sati. Mnogi od njih su bez vode, hrane, sa malom decom.

Kako javljaju lokalni mediji neki su ostali pri kraju sa gorivom, pa će i grejanje u vozilima biti nemoguće. Trenutno je najveća kolona vozila od 11 kilometara iz pravca Subotice ka Beogradu kod Bačke Topole, koju je izazvalo teretno vozilo bugarske registracije koje je preprečilo put u pokušaju da pretekne vozilo za čišćenje snega, rekli su nadležni. Jedan od onih koji na autoputu čekaju pomoć je i Nikola Bilić, on kaže za Radio Slobodna Evropa da su putnici razočarani.

“Ovde ima više od sto ljudi, kolona je dugačka skoro dvadeset kilometara. Ljudi su nervozni, haotična je situacija“, objašnjava Bilić.

Predsednik štaba za vanredne situacije u Bačkoj Topoli, Atila Babi kaže da pokušavaju pomoći svima koji su u nevolji.

“Mi smo na terenu, vadimo ljude koji imaju probleme. Policija isto pomaže jer su na nekoliko mesta otvorili ograde, ali saobraćaj dolazi bez prestanka. Najveći problem predstavljaju kamioni. Apelujemo na vozače teretnih vozila da ne kreću na put, jer čim se malo popravi situacija dođe kamion i zatvori put”, kaže za Radio Slobodna Evropa predsednik štaba.

Međumesne autobuske linije su delom otkazane, ili kasne i po više časova.
U Novom Sadu je otežan saobraćaj. Posebno je problematičan sremski deo grada. Zbog snega na putevima saobraćaj na gradskim linijama je jako otežan i usporen, sa odstupanjima u redu vožnje, naglasili su u gradskom saobraćajnom preduzeću.

Prema podacima Štaba za vanredne situacije grada, angažovani su maksimalni kapaciteti i u ljudstvu i u mehanizaciji. Grаdonаčelnik Novog Sаdа Miloš Vučević pozivа sve privаtne subjekte koji poseduju аdekvаtnu mehаnizаciju i ljudstvo zа uklаnjаnje snegа, dа se pridruže grаdskim službаmа u rаdu, saopšteno je iz kabineta gradonačelnika.

Inače, sneg i niske temperature odneli su i prvu žrtvu ove zimske sezone u pokrajini. U pitanju je jedan šezdesetogodišnji Novosađanin. On je preminuo od posledica smrzavanja u svojoj kući u blizini Novog Sada.

Predsednik Bojan Pajtić apeluje na sve nadležne institucije i službe, lokalne samouprave i zadruge, da aktiviraju celokupnu raspoloživu mehanizaciju i ljudstvo kako bi smetnje i problemi nastali zbog velikih snežnih nanosa, bili otklonjeni što brže. Od nadležnih institucija će biti zatraženo da ubuduće tokom nepovoljnih vremenskih prilika teretni saobraćaj na teritoriji pokrajine bude obustavljan.

U Kabinetu predsednika Vlade Vojvodine zaposleni su raspoređeni u 24-časovna dežurstva i aktiviran je broj telefona, +38121 422 368, za pomoć građanima.
XS
SM
MD
LG