Dostupni linkovi

Sveštenik SPC prijeti Krivokapiću zbog crkve na Rumiji


Crkva na Rumiji
Crkva na Rumiji
Nedavno insistiranje predsjednika crnogorske skupštine i lidera SDP Ranka Krivokapića da nova vlast mora da ukloni bespravno podignutu metalnu crkvu na Rumiji jako je naljutilo paroha barskog Jovana Plamenca, toliko da je ovaj predsjedniku parlamenta javno zaprijetio batinama ako još jednom ponovo sličan zahtjev.

Paroh barski otišao je i korak dalje i kazao da bi Skupština Crne Gore bila meta bombaškog napada da je kojim slučajem Krivokapić predložio uklanjanje neke džamije u Crnoj Gori.

"Stavite li još jednom crkvu Svete Trojice na Rumiji u Vaša pogana usta, po uzoru na mog čukunđeda vojvodu popa Iliju Plamenca, koji se stavio u zaštitu Crnogoraca štiteći im vjeru, skinuću mantiju i dobićete što poduže zaslužujete", tim riječima je paroh barski Jovan Plamenac zaprijetio Krivokapiću zbog njegove nedavne izjave da Vlada mora riješiti pitanje crkve na Rumiji, kod Bara i da se ona mora premjestiti tamo gdje se ne udara na temeljne vrijednosti Crne Gore, multikulturalnost i suživot pravoslavnih, muslimana i katolika.

Predsjednik crnogorskog parlamenta je u zgradi parlamenta novinarima na slijedeći način komentarisao prijeteće pismo paroha iz Bara:

"Vi znate da ja imam tu čast da predstavljam onaj dio Crne Gore koja se onih u mantijama nije plašila ni kada su oni bili na tenkovima, kada su uništavali našu bivšu, zajedničku domovinu i kada su iza sebe ostavljali unesrećenu nejač i uništene gradove. Sve ostalo bi bilo van istorijskog iskustva onog ponosnog i dostojanstvenog dijela Crne Gore kojeg predstavljam".

Ranko Krivokapić
Ranko Krivokapić
Paroh barski Plamenac, u otvorenom pismu Krivokapiću, navodi da crkva Svete Trojice na Rumiji nije poremetila odnose između tri vjere u Baru. Prema njegovim riječima, ona nije „zabijanje u simbol suživota“ i ne „udara na temeljne vrijednosti Crne Gore“, kako tvrdi Krivokapić.

On je rekao da nije istina da su muslimani i katolici prestali da prisustvuju bogosluženjima na Rumiji zato što je na vrh te planine postavljena crkva.

Iz kabineta predsjednika Skupštine rečeno nam je da se Krivokapić za sada neće oglašavati povodom prijetnji paroha barskog Jovana Plamenca, no ne isključuju mogućnost da predsjednik parlamenta do kraja dana novinarima u zgradi Skupštine ipak odgovori na to pitanje.

Povodom prijetećeg pisma sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske SPC u Baru, pozvali smo koordinatora Pravnog savjeta Mitropolije, paroha Velibora Džomića koga smo pitali da li je prijeteće pismo izraz ličnog stava paroha Plamenca ili su njegovi stavovi i stavovi Mitropolije SPC u Crnoj Gori.

"Meni je stvarno žao što se do sada nijeste bavili pitanjem da li je i stav Ranka Krivokapića stav parlamenta Crne Gore. Ali, legitimno je i vrijeme je pred nama da se i tim pitanjem bavimo. Iz Plamenčevog pisma je više nego evidentno da je on uputio lično pismo gospodinu Krivokapiću i da je to njegov lični stav. Mitropolija se protivi uklanjanju crkve na Rumiji, ali što se tiče ovoga pisma to je stvar sveštenika Jovana Plamenca. Njegova ili bilo čija duševna ili druga stanja nije prilično i nije umjesno da komentarišem", izjavio je Džomić.

Opasne i neprihvatljive izjave

U NVO sektoru kažu da je nivo retorike koju koriste sveštenici SPC u Crnoj Gori rezultat trulih kompromisa vlasti koja, kako kaže Daliborka Uljarević u odnosu prema SPC pokazuje slabost i nemoć.
Daliborka Uljarević
Daliborka Uljarević

"Mi kao društvo svi trpimo zbog trulih kompromisa naših donosilaca odluka, koji nemaju ni viziju ni sposobnost strateškog djelovanja. Jasan izraz te slabosti je i sama činjenica da je limena crkva na Rumiju ikada uopšte i postavljena, jer je to ipak u tom trenutku, a i mnogo kasnije, podjednako odgovaralo i onima koji su je postavljali i onima koji su javno bili najeksponiraniji oponenti. Ovo je samo nastavak tog, ja bih rekla, dijaloga iako on ima ogromne i štetne posljedice po razvoj našeg društva", kaže Uljarević.

Osim prijetnji da bi se mogao fizički obračunati sa Krivokapićem zbog njegovih stavova o crkvi na Rumiji, paroh barski je u pismu predsjednika parlamenta pitao i da li je svjestan šta bi dobio da je o džamiji govori kao što je govorio o pravoslavnoj crkvi.

"Dobili biste, Krivokapiću, bombaša samoubicu u Skupštini Crne Gore, čija ste Vi personifikacija", napisao je Plamenac.

Riječi i jezik koji upotrebljava sveštenik Mitropolije SPC u Crnoj Gori su veoma opasni i generalizujući, upozoravaju u NVO sektoru.

"Vrlo opasne i krajnje neprihvatljive izjave moraju u prvom redu biti osuđene od strane crkve kojoj Plamenac pripada, a imati i adekvatnu i potrebnu reakciju ostale javnosti i svakako nadležnih organa. To nije samo obična generalizacija. Mi tu, ako baš nemamo jasne zakonske kriterijume da to nazovemo govorom mržnje onda svakako imamo dovoljno elemenata da to nazovemo jezikom netolerancije koji je krajnje neprimjeren jednom sveštenom licu i neprihvatljiv sa stanovišta javnosti na koju ima uticaja, a kojoj se obraća", ističe Daliborka Uljarević.

Metalna crkva je na vrh Rumije postavljena još 2005. godine, investitor je bila Mitropolija crnogorsko-primorska. Tada je crkva je kroz Bar provedena u pratnji policije, a na vrh planine je odnio helikopter Vojske tadašnje zajednice SCG.

Iako je taj objekat proglašen bespravnim, a država bila donijela odluku o njenom uklanjanju to se, međutim do danas nije dogodilo. Sada već bivši ministar održivog razvoja i turizma Predrag Sekulić tokom jedne skupštinske rasprave saopštio da crkva na Rumiji ipak za sada neće biti uklonjena jer je trenutno obuhvaćena posebnim moratorijumom u vezi sa divljom gradnjom. Navodno se čeka izrada prostornog plana za to područje koji će odrediti dalju sudbinu i limene crkve.

Do tada crkva ostaje na mjestu na koje su je prije 7 godina postavili helikopteri vojske SCG.
XS
SM
MD
LG