Dostupni linkovi

Maribor: Uhapšeno 119 ljudi


Mariborska policija saopštila je da je uhapsila 119 osoba posle jučerašnjih protesta u tom gradu, tokom kojih je povređeno 39 osoba.Jedna osoba zadržana je u bolnici

Tokom sinoćnih demonstracija u Mariboru porazbijani su prozori na zgradi opštine, izlozi radnji, nekoliko autobuskih stanica, vatra je gorela na trgu pred opštinom, a izgorelo je i nekoliko kontejnera za smeće.

Prema ocjeni policije, u jučerašnjim protestima učestvovalo je oko 8.000 ljudi, dok organizatori protesta na socijalnim mrežama navode da je učestvovalo preko 20.000 građana Maribora.

Na protestima koji su u početku proticali u miru, a zatim prerasli u sukob policije i izgrednika, demonstranti su tražili ostavku gradonačelnika Franca Kanglera koga građani optužuju za korupciju.

U sukobima su izgrednici koristili zapaljive rakete, granitne kocke i druga sredstva za uništavanje, dok je policija upotrebila suzavac i fizičku silu. Nad gradom je u vrijeme demonstracija kružio policijski helikopter.

Talas protesta koji je u ponedeljak zahvatio Sloveniju je po svemu poseban jer se do sada u toj državi ništa slično nije dešavalo, a u protestima su učestvovali ljudi koji nikada ranije nisu izlazili na ulice, piše ljubljanski portal "24 sata" i pita se: "Šta sledi?"

U sinoćnjim neredima u Mariboru uperenih protiv gradonačelnika Franca Kanglera pričinjena je velika materijalna šteta, a uhapšeno je 40 izgrednika, izjavio je Bartol Lampret iz Policijske uprave Maribor za slovensku TV.
XS
SM
MD
LG