Dostupni linkovi

Savjet za provođenje mira u BiH pozvao političare da ispune uslove za EU


Politički direktori Upravnog odbora /UO/ Savjeta za provođenje mira /PIK/ u BiH pozdravili su nedavno vraćanje međustranačkom dijalogu, ali i izrazili zabrinutost što je od prošle sjednice PIK-a u maju došlo do zastoja u postizanju konkretnog napretka, zbog čega BiH kasni za ostatkom regiona, posebno u ostvarivanju napretka na evropskom putu.

Politički lideri u BiH pozvani su da pokažu novu opredijeljenost za napredak potreban da bi BiH bila obezbijeđena bolja budućnost, navodi se u kominikeu UO PIK-a.

Pozivajući se na prioritet koji lideri svih stranaka u BiH daju integraciji u EU, UO PIK-a ih je pozvao, kao i nadležne organe u BiH, da preduzmu potrebne korake da bude ubrzano napredovanje BiH prema EU.

"Da bi mogla podnijeti kredibilan zahtjev za članstvo u EU, BiH mora imati zadovoljavajuće rezultate u pogledu implementacije obaveza u okviru Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju/Privremenog sporazuma, te urgentno implementirati odluku u predmetu 'Sejdić i Finci', u skladu sa obavezama iz Evropske povelje o ljudskim pravima", navodi se u kominikeu.

Pozvani su svi organi vlasti da obezbijede propisno funkcionisanje institucija na nivou BiH i svim drugim nivoima vlasti. Naglašeno je da je uspješna i efikasna saradnja između BiH i entiteta, i entiteta međusobno, važna za sveukupno funkcionisanje BiH.

UO PIK-a apeluje na građane i političke lidere da pruže podršku pomirenju u Srebrenici, da rade u interesu svih stanovnika opštine, da omoguće povratak ranijeg stanovništva i da promovišu održivi ekonomski razvoj.

Rusija nije podržala stav u kominikeu kojim se "osuđuju nedavni neopravdani verbalni napadi lokalnih političkih lidera na visokog predstavnika, OHR i druge predstavnike međunarodne zajednice, te apeluje na političke lidere da se fokusiraju na konkretne pozitivne promjene".
XS
SM
MD
LG