Dostupni linkovi

Komisija ubrzano piše novi egipatski ustav


Glasnogovornici Ustavne komisije Egipta, koja trenutno piše novi ustav, su izjavili da se nadaju da će već danas glasati o prvoj verziji dokumenta. Ustavna komisija želi što prije završiti pisanje jer bi Ustavni sud u nedjelju mogao glasati o njenom raspuštanju.

Egipatsko sudstvo se protivi predsjedniku Mohamedu Mursiju i onima koji ga podržavaju nakon što je izdao dekret koji mu daje skoro neograničene ovlasti. Dekret je izazvao velike demonstracije širom zemlje.

Demonstracije su nastavljene i jučer, a zvaničnici i komisija su rekli da završavaju prvu verziju dokumenta, iako je Mursi produžio rok za završetak radova do februara.

Komisijom dominiraju članovi Muslimanskog bratstva i drugi islamisti koji podržavaju Mursija. Liberalni, ljevičarski i katolički članovi su već bojkotovali ovo tijelo i optužili islamiste da žele ostvariti svoju viziju. Posljednji potez Komisije ima za cilj izbjegavanje sudske odluke o tome da li komisiju treba raspustiti ili ne, koja će biti donesena u nedjelju.

Ovaj sud je već raspustio neke dijelove Parlamenta, na čijem je čelu Muslimansko bratstvo, prenosi BBC.

"Sud je odlučan u tome da bude iznad svega i nastavi svoju svetu misiju do kraja, gdje god da nas to odvede", rekao je Maher Sami, zamjenik sudije Ustavnog suda.
XS
SM
MD
LG