Dostupni linkovi

Hrvatska: štrajk prosvjetara, naučnika i medicinskih sestara



Matica hrvatskih sindikata i Sindikat Preporod danas organizuju jednodnevni štrajk u gotovo svim hrvatskim osnovnim i srednjim školama, u naučnim ustanovama i zdravstvenom sistemu, javlja Hina.

Štrajk je upozorenje zbog vladinog otkazivanja Temeljnog kolektivnog ugovora za javne službe, najave ukidanja dodataka na plate, smanjivanja sredstava za obrazovanje i nauku u državnom budžetu, smanjivanja plata učiteljima i nastavnicima kroz ukidanje dodatka od 3, 5, 7, i 9 posto, te zabrane zapošljavanja novih medicinskih sestara.

Zbog štrajka danas neće raditi praktično sve škole u Hrvatskoj, pa sindikalci preporučuju roditeljima da ne poslušaju ministra nauke, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića, koji ih je pozvao da pošalju svoju djecu u škole, te da ih ne šalju na nastavu koja se ionako neće održati.

Za vrijeme štrajka medicinskih sestara i tehničara osiguraće se obavljanje minimuma nužnih poslova i hitnih intervencija, a štrajk će se održati u svim zdravstvenim ustanovama osim u Hitnoj službi, najavila je predsjednica Strukovnog sindikata medicinskih sestara Anica Prašnjak.

Njezin sindikat ide u štrajk i zbog zabrane zapošljavanja, zbog čega u sistemu nedostaje čak 12.000 medicinskih sestara.
XS
SM
MD
LG