Dostupni linkovi

Generalna skupština UN glasa o zahtjevu Palestine



Generalna skupština UN danas glasa o rezoluciji kojom se traži da Palestina dobije status države nečlanice UN. Očekuje se da će Rezoluciju, čijim bi se izglasavanjem status Palestinske uprave u svjetskoj organizaciji unaprijedio sa "entiteta" na "državu nečlanicu", podržati većina od 193 zemlje UN.

Rezoluciju je 2011. podnio palestinski predsjednik Mahmud Abas.

SAD su juče ponovile da će glasati protiv razolucije, a američka državna sekretarka Hilari Klinton je rekla da je jedini način za stvaranje palestinske države obnavljanje izraelsko-palestinskih pregovora.

Od drugih članica Savjeta bezbjednosti, Velika Britanija je saopštila da će se uzdražati od glasanja, a Francuska da će podržati zahtjev Palestinaca, ocijenjivši da je to najadekvatnije rješenje za korak više ka uspostavljanju mira.

Rusija će glasati za, a Njemačka je dala do znanja da neće dati svoje "odobrenje", ali nije precizirala da li će glasati protiv ili će biti uzdržana.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas sastao se sinoć u Njujorku sa Vilijamom Bernsom, prvim zamjenikom američkog državnog sekretara i sa specijalnim izaslanikom za Bliski Istok Dejvidom Hejlom.
XS
SM
MD
LG