Dostupni linkovi

Pitanja oko smrti "gospodina Palestine"


Član predsjedničke straže pored grobnice Jasera Arafata
Član predsjedničke straže pored grobnice Jasera Arafata
Robert Fisk (Independent), priredila Mirjana Rakela

Bivši čelnik Fataha umro je u neubičajenim okolnostima. Konačno je i iskopan, pa sahranjen. Ironija nad ironijama. Cijelog života Jaser Arafat se plašio atentata, i to s dobrim razlogom.

Izraelci su ga pokušali bombardirati iz zraka u Bejrutu u 1982. - ali netko je to otkucao "gospodinu Palestina“ i od izraelskih bombi su poginuli, kao što je to često slučaj – samo civili u toj zgradi. Mossad je ubio neke od njegovih najbližih suradnika, kao što je primjerice - Abu Džihad. Ali, da li su ga Izraelci stvarno željeli ubiti prije osam godina i to s Polonijem-210?

Živeći posljednjih godina života, izoliran i opkoljen u svom štabu, u Ramallahi, Arafat nije ličio na samog sebe. Diplomati koji su ga posjetili bili su zgroženi zbog izostanka higijenskih uvjeta u zgradi, ali i njegovim fizičkim stanjem. Jedan evropski ambasador mi je pričao kako je Arafat tokom susreta s njim bio psihički odsutan, a sa prstiju je skidao osušenu kožu.

Onda je došao let do Pariza i vojne bolnice Bercy gdje je i umro. Francuzi nisu ništa rekli o uzrocima smrti, ali medicinsko osoblje u vojnoj bolnici se trudilo otkriti zašto je umro vitalni starčić. No, bez rezultata. U Ramalli je hranu dijelio sa suradnicima, a oni su preživjeli.

No, njegov bliski suradnik je pričao kako je Arafat svako jutro pio jedan biljni napitak. Nitko nije znao otkud mu dolazi, nitko ga nije probao. Zašto je Arafat uzimao taj „tajanstveni lijek"?

Da li bi Izraelci, koji naravno niječu bilo kakvu umiješanost, ponavljajući "nismo bili njegovi kuhari", priznali da su ga pokušali otrovati kako bi izbjegli javni atentat? U svakom slučaju, on je već tada bio tek „duh palestinskog nacionalizma, kojega je ugovor iz Osla, već politički uništio jednako kao bilo kakav polonij-210.

Jadni stari Arafat. Bio je super-terorist kada je vodio Palestinsku oslobodilačku organizaciju (PLO) iz Bejruta, super-državnik kada je rukovao sa Jizakom Rabinom na travnjaku ispred Bijele kuće, onda opet super- terorist kada je, s pravom, odbio svoj štab u Ramali prepustiti izraelskom suverenitetu.
Suha Arafat i portret njenog pokojnog supruga i palestinskog lidera Jasera Arafata
Suha Arafat i portret njenog pokojnog supruga i palestinskog lidera Jasera Arafata

Nova istraživanja o samitu u Camp Davidu pokazuju da je upravo to ono što se od njega očekivalo. No, stara laž o tome kako je odbio "99 posto onoga što je želio", jer je preferirao palestinsku intifadu, preživjela je samog Arfata

Njegova udovica Suha Arafat, tvrdila je od samog početka, da je njen suprug otrovan. I to je bilo dovoljno za dokumentariste Al-Jazeera koji su spremali film palestinskom lideru da jednoj švicarskoj bolnici daju da ispita Arafatovu kapu i ostatke urina na hlačama. Tada je utvrđeno postojanje visoko radiokativnog polonija – 210.

Sada je Suhine tvrdnje trebalo ozbiljnije razmotriti. No, ono što do sada nije otkriveno je - da li će uzrok smrti i otkriti krivca za nju.

Da li je, primjerice KGB, koji je na isti način ubio svoga agenta u Lonodnu, Aleksandra Litvinenka, polonijem-210, opskrbio Palestinca koji je mrzio Arafata, ili Izraelaca koji je mrzio Arafata?

Rijetko se događa da se ekshumira bivši predsjednik, iako su se često istraživale smrti nekih kraljeva ili predsjednika. Francuski revolucionari, za svaki slučaj, uništili su grobove svojih kraljeva, tijelo Salvadora Allendea je poslano forenzičarima kako bi se utvrdilo da li je bio pogubljen. Gledajući na stvari tako, moglo bi se reći da je Arafat u dobrom društvu, zaključuje ugledni britanski novinar Robert Fisk.

*Robert Fisk, britanski novinar koji se bavi Bliskim istokom. Već 25 godina radi kao dopisnik iz Bejruta.
XS
SM
MD
LG