Dostupni linkovi

Krivična prijava zbog privođenja aktivista inicijative "Glasaću za Srebrenicu"


Emir Suljagić i Nedim Jahić
Emir Suljagić i Nedim Jahić
Koordinator Građanske inicijative "Glasat ću za Srebrenicu" Emir Suljagić predao je u srijedu krivičnu prijavu disciplinskom tužiocu Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) protiv tužioca Okružnog tužilaštva u Bijeljini Ranka Kerovića zbog zloupotrebe položaja.

Suljagić je zajedno sa aktivistima Inicijative Zekerijahom Hadžićem i Almirom Salihovićem pozivan u policiju i saslušavan.

“Želimo da pokažemo da BiH nije zemlja vladavine ljudi, nego zemlja vladavine prava i propisa. Drugo, želimo da upozorimo na drsku i platantnu zloupotrenu tužiteljstva Okružnog tužilaštva u Bijeljini, Centra javne bezbjednosti i MUP-a Republike Srpske, koji su postal glavni instrumenti političkog progona nesrba u RS-u. Niko ne može samo zato što se zove Emir, Zekerijah ili Almir biti saslušavan u policiji”, objašnjava Suljagić razloge zbog kojih su podnijeli krivičnu prijavu protiv tužitelja Okružnog tužilaštva iz Bijeljine, Ranka Kerovića.

Aktivist Inicijative Nedim Jahić je s pravne strane pojasnio da su Suljagić, Hadžić i Salihović pozvani u policijsku stanicu u svojstvu svjedoka te da je problem u činjenici da su ispitivani kao osumnjičeni.

“Problem je što su im postavljena pitanja koja direktno ugrožavaju njihova prava i slobode na udruživanje. Ne postoji pravni osnov za ovakvo saslušanje. Ne postoji krivična istraga jer nije počinjeno krivično djelo. Njima nije rečeno zbog čega su pozvani u policijsku stanicu i smatram da je Kerović zloupotrijebio ovlasti te natjerao inspektore u policijskoj stanici u Srebrenici da u njegovo ime vrše politički progon Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Salihovića”, kaže Jahić.

Emir Suljagić
Emir Suljagić
Suljagić je potvrdio da je Građanska inicijativa "Glasat ću za Srebrenicu", u saradnji sa još 20-ak nevladinih organizacija, pokrenula aktivnosti na formiranju organizacije "Prvi mart", a čije će djelovanje biti usmjereno na izbore 2014., odnosno, na omogućavanje prava glasa prognanim, interno raseljenim te povratnicima i izbjeglicama kao i onima u dijaspori.

Na privođenje aktivista Inicijative u utorak, 27. novembra reagovala je i ambasada SAD-a u BiH. U izjavi za Federalnu novinsku agenciju izražena je zabrinutost time što radnje preduzete protiv Građanske inicijative „Glasaću za Srebrenicu“ i njenih članova djeluju kao pokušaj zastrašivanja osoba koje su uključene u legitimnu i legalnu registraciju birača u skladu sa sadašnjim Izbornim zakonom.

"Nadamo se da će zvaničnici Republike Srpske prestati s aktivnostima koje djeluju kao zastrašivanje i dozvoliti CIK-u, koji je do sada dva puta glasao protiv prijedloga za poništenje izbora, da zatvori knjigu izbora u Srebrenici i dozvoli građanima Srebrenice da krenu naprijed, u najboljem interesu svih građana te zajednice", poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Podsjećamo, Okružno tužilaštvo u Bijeljini po naredbi tužioca Ranka Kerovića 26.novembra pozvalo je Emira Suljagića, Zekerijaha Hadžića i Almira Slihovića da daju odgovore na pitanja koja se odnose isključivo na Građansku inicijativu "Glasaću za Srebrenicu"
XS
SM
MD
LG