Dostupni linkovi

Nikolić obavezan na zidovima ambasada i konzulata


Jedan od simpatizera SNS-a nosi sliku Tomislava Nikolića iz vremena kampanje za predsedničke izbore u maju 2012. godine
Jedan od simpatizera SNS-a nosi sliku Tomislava Nikolića iz vremena kampanje za predsedničke izbore u maju 2012. godine
Ministarstvo spoljnih poslova, po nalogu kabineta predsednika Republike, naredilo je ambasadama i konzulatima Srbije da na vidna mesta istaknu fotografije Tomislava Nikolića.

"U skladu sa zahtevom Generalnog sekretarijata predsednika Republike, obaveštavamo vas da je neophodno da u odgovarajućim prostorijama (kancelarija šefa DKP, prijemni saloni ili na drugim prikladnim mestima), bude istaknuta uramljena fotografija predsednika Republike, formata 30x45 centimetara, koju u prilogu dostavljamo", stoji u telegramu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Miloš Todorović potvrdio je to za Radio Slobodna Evropa.

„Radi se o normalnoj i uobičajenoj praksi. To rade sve zemlje. Ministarstvo spoljnih poslova takvu instrukciju slalo je i za prethodnog predsednika a činiće to i ubuduće“, kazao je Todorović.

Postavljanje fotografija šefova države u diplomatsko-konzularnim poslovima nije bila uobičajena praksa, a kamoli naredba, pišu pojedini lokalni mediji, navodeći da nisu bile izlagane fotografije Borisa Tadića, Milana Milutinovića, Zorana Lilića, Dobrice Ćosića, pa čak i Slobodana Miloševića.

O tome za RSE svedoči i Mihailo Kovač, nekadašnji ambasador SR Jugoslavije u Austriji.

„Ja sam 2001. godine preuzeo dužnost ambasadora SRJ u Beču i moram da priznam da nisam zatekao na zidu sobe ambasadora sliku Slobodana Miloševića, što bi se moglo i razumeti, ali nisam na zidu video ni tragove da je postojala slika, tako da ne bih mogao da tvrdim da je ona postojala i stajala za vreme druga Smiljkovića. Za vreme mog mandata nije došao nikakav zahtev za postavljanje slike novog predsednika Jugoslavije tako da mogao bih da potvrdim tezu medija da to nije bila uobičajena praksa, odnosno da nije bilo pravilo kojom bi diplomatsko-konzularna predstavništva bila dužna da postave sliku predsednika. No, moram da dodam da iz mojih mnogobrojnih susreta sa ambasadorima drugih zemalja, da u ogromnoj većini doista stoji slika predsednika u diplomatskom predstavništvu. Toliko o tome znam. Meni lično ne bi smetalo da na zidu stoji slika predsednika jer na kraju krajeva to pokazuje poštovanje jedne institucije Ustava, predsednika, države.... Sasvim je drugo pitanje da li se nekome privatno dopada ličnost predsednika, njegova politička orjentacija itd. Diplomatski predstavnici su službenici države i ja mislim da nema ništa sporno u tome“, kazao je Kovač.
XS
SM
MD
LG