Dostupni linkovi

Savet bezbednosti UN o Kosovu: Srbija ne ukida institucije na severu


Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija
Savet bezbednosti UN, ilustrativna fotografija
Beograd je spreman da primeni do sada postignute dogovore u dijalogu Prištinom, i otvoren je za razgovore o svemu izuzev o ukidanju srpskih institucija u pokrajini, izjavio je na sednici Saveta bezbednosti o Kosovu ministar inostranih poslova Srbije Ivan Mrkić.

On je na sednici na kojoj je razmatran redovan tromesečni izveštaj generalnog sekretara UN Ban Ki-muna podvukao da srpska strana, „dijalog vidi kao jedini način za prevazilaženje aktuelne krize i postizanje održivih rešenja za probleme sa kojima je svakodnevno suočeno stanovništvo na KiM".

Nakon sednice je izjavio: „Mi smo, naravno, ovde kao i uvek štitili svoj teritorijalni integritet, svoj suverenitet i gledali da na najbolji mogući način predstavljamo našu politiku i štitimo naš narod na Kosovu“.

Osvrnuvši se na sednicu, Mrkić je rekao da su zemlje članice SB UN zadržale dosadašnje stavove, ali su prema njegovoj oceni tonovi bili drugačiji.

"Novo je to što se priznaje politika Srbije", kazao je Mrkić i dodao da država gleda kako da na najbolji način štiti narod na KiM.

Šef UNMIK-a Farid Zarif pohvalio je u obraćanju putem video linka iz Prištine srpske i kosovske lidere koji su pokazali volju da poprave odnose Beograda i Prištine i izrazio nadu da će SB UN podržati dijalog.

"Zadovoljan sam razvojem situacije, ali pogotovo liderima koji su pokazali volju da poprave odnos Beograda i Prištine. Obojica su pokazali da gledaju u budućnost, a ne u prošlost", rekao je Zarif, govoreći o dva direktna susreta premijera Srbije Ivice Dačića i Kosova Hašima Tačija.

Kosovski ministar spoljnih poslova Enver Hodžaj optužio je Srbiju da nastavlja da finansira i održava ilegalne bezbednosne i policijske strukture na severu Kosova. Cilj toga, doda je, jeste "destabilizacija Kosova".

Ambasadori SAD, Britanije, Francuske i Nemačke pozvali su Srbiju da ukine paralelne strukture na Kosovu i osudili nedavne međuetničke incidente na severu, posebno onaj u naselju Brđane u Kosovskoj Mitrovici.

Ambasador Velike Britanije pozvao je Beograd da preduzme neophodne korake da ukine "ilegalne strukture" na severu Kosova, a Kosovo da demonstrira sposobnost da zaštiti sve etničke zajednice.

Ambasadorka SAD u UN Rozmari Dikarlo pozdravila je napore Srbije i Kosova za normalizaciju odnosa, istakavši da je to najbolji put za ulazak obe strane u EU. Ona je osudila prošlonedeljni incident u naselju Brđani u Kosovskoj Mitrovici, kada su, kako je rekla "srpske strukture koje finansiraju vlasti iz Beograda, pokušale da spreče obnovu kuća Albanaca-povratnika".

Ambasador Rusije u UN Vitalij Čurkin, s druge strane je ocenio da se izgradnjom kuća za Albance u naselju Brđani u severnom delu Mitrovice, pokušava da promeni etnička slika tog naselja.

Predstavnik Nemačke je pozdravio rešavanje pitanja predstavljanja Kosova na međunarodnim konferencijama, ali je istakao da je ključno pitanje koje treba da bude razmatrano u nastavku dijaloga postojanje srpskih paralelnih struktura na Kosovu, koje predstavlja "kršenje rezolucije 1244 i stalnu pretnju stabilnosti".

Ambasador Kine Li Baodong izrazio je zabrinutost zbog toga što su etnički odnosi na severu Kosova ostali napeti i dodao da Peking pozdravlja dijalog na visokom nivou Prištine i Beograda.
XS
SM
MD
LG