Dostupni linkovi

Radnici iz BiH pod vedrim nebom čekaju zarade


Radnici iz BiH čekaju isplatu zarada, foto: Vijesti
Radnici iz BiH čekaju isplatu zarada, foto: Vijesti
Jedanaest dana radnici iz BiH pod vedrim nebom, gladni čekaju zarađene pare od poslodavca Zorana Jeftovića, vlasnika firme "Montenegro bilding" iz Budve, koja je podizvođač radova na zgradi.

Jeftović radnicima ukupno duguje 15 hiljada eura, kaže predstavnik radnika Sahudin Huremović.

"Mi smo prevareni. Po završetku posla trebalo je nas 26 da dobijemo 15 hiljada eura. Trebalo je da poslije toga idemo kući. Međutim, od naših poslodavaca niko se nije udostojio i pojavio da nam da novce nego je treći dan došao čovjek i rekao da para nema. Gdje su pare završile mi ni sami ne znamo. Boravimo trenutno na gradilištu, pod vedrim nebom, pored vatre, niko nema novaca. Hranu smo imali do sada, a onda je stiglo naređenje i od sada nemamo ništa. Samo nam je kriv što taj koji je njih poslao zabranio je i Crvenom krstu da uđe. Ne može se dostaviti hrana ljudima", kaže Huremović.

Poslodavac Zoran Jeftović je ranije rekao medijima da su radnici probili rokove za završetak posla i da je on zbog toga imao štetu.

"Po ugovoru je trebalo za 15 dana da bude završena ploča. Radnici su bili svjesni toga kao i vlasnik agencije. To nijesu ispoštovali. Ja sam čak prihvatio da platim njihovu štetu. Odbilo nam se nekih 6 i po hiljada eura od kvaliteta. Bez obzira što su oni zabrljali i što je meni odbijeno i dan dana stojim iza toga da snosim troškove, da im platim parcijalno da nadoknadim sve to što su bili tu", navodi Jeftović.

Stambena zadruga "Solidarno" potpisala je ugovor o izvođenju radova sa firmom Kroling da bi oni za podizvođača angažovali Vinarko koji je posao proslijedio preduzeću Mani kompani, a ovi Montenegro bildingu, za izgradnju zgrade za prosvetne radnike u Nikšiću.

I dok čekaju zarađene pare, Nutija Suljkanović kaže da su radnici iznemogli i da neki danima ne uzimaju hranu:



Da bi ubrzali rješavanje problema u petak su predstavnici radnika boravili u Ambasadi BiH u Podgorici kaže Sahudin Huremović.

"Naša ambasada je ograničena, šta može, a šta ne može. Naša vlada koga je god kontaktirala ona je odradila – sudstvo, pravosuđe, vladu da se ovaj problem riješi", navodi Huremović.

Radnici poručuju da gradilište neće napustiti bez novca ili čvrste garancije da će im zarađeno biti plaćeno.

"Naš poslodavac i dalje tvrdi da nema novaca. Mi nećemo ići odavde dok nam se barem neki taj iznos ne plati lično na ruke. Zahtijevali smo znači od njega da nam donese po radniku 200 eura i da u sudstvu ovjeri kao direktor firme da garantuje da će preostali iznos uplatiti na adrese. Međutim, on se pojavljuje sa tvrdnjom da ni to ne može da ispuni", kaže Sahudin Huremović.
XS
SM
MD
LG