Dostupni linkovi

Festival autorskog filma: Između dokumentaristike i fikcije


Osamnaesto izdanje Festivala autorskog filma se svečano otvara u sredu u Domu omladine Beograda, gde će do 4. decembra publika biti u prilici da pogleda najznačajnija autorska ostvarenja svetskih reditelja.

Festival u 19:30 otvaraju reditelji Boro Drašković i Maja Miloš, nakon čega sledi projekcija filma “Pijeta” kontroverznog južnokorejskog reditelja Kim Ki-duka.

(VIDEO: Trejler za film "Pijeta")


Tokom nedelju dana trajanja manifestacije, pred gledaocima će se naći ostvarenja već poznatih autora, poput filma “Iza brda” Kristijana Munđijua, ali i debitanstki naslovi kao “Zveri iz južnih divljina” Bena Zajtlina.

Prema rečima umetničkog direktora festivala Srđana Vučinića, filmovi na ovogodišnjem repertoaru izabrani su na osnovu kvaliteta, a ne imena reditelja.

“Ono što daje naglasak ovom festivalu su dela koja se nalaze u međuprostoru između fikcije i dokumenta, između igranog i dokumentarnog filma. Takav je film braće Tavijani ‘Cezar mora umreti’, dva filma Urliha Zajdla ‘Raj: Ljubav’ i ‘Raj: Vera’ i film o Marini Abramović ‘Bob Vilson režira ‘Život i smrt Marine Abramović’”, ističe Vučinić.

(VIDEO: Trejler za film "Cezar mora umreti")


Među filmovima koji će biti prikazani je i nekoliko ostvarenja iz Francuske. Jasna Stojković, iz Francuskog instituta u Beogradu, preporučuje “Ništa još niste videli”, proslavljenog reditelja Alana Renea.

“To je na neki način njegova tema o smrti, mešavina stvarnosti i fikcije na pirandelovski način. Rene tu dovodi glumce koji malo glume, a malo iznose i svoje stvarnosti u tom filmu”, objašnjava Jasna Stojković.

Pored Doma omladine, projekcije će se, između ostalog, održavati u Dvorani kulturnog centra, bioskopu Fontana i Kinoteci, gde će, kao i prethodnih godina, biti prateći program festivala.

Od 1. do 5. decembra, posetioci Kinoteke će moći da se podsete nekih ostvarenja iz širokog opusa Miloša Radivojevića, jednog od najznačajnijih reditelja autorskog filma na prostoru bivše Jugoslavije. Ciklus počinje projekcijom filma “Bube u glavi” iz 1970, a zatvoriće ga “Uvod u drugi život” (1992), po scenariju pisca Mirka Kovača.

XS
SM
MD
LG