Dostupni linkovi

OECD predviđa smanjenje privrednog rasta


Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) saopštila je danas da očekuje smanjenje privrednog rasta u SAD, zemljama eurozone, Japanu i Velikoj Britaniji.

OECD u izveštaju procjenjuje da će naredne godine svjetski privredni oporavak biti "oklijevajući i neravnomjeran".Ta organizacija sa sjedištem u Parizu očekuje rast svjetske privrede od 3,4 odsto u 2013. u odnosu na sadašnjih 2,9 odsto.

Prema predvidjanjima OECD-a, privredni rast u SAD je ove godine 2,2, umjesto 2,4 odsto, koliko je predviđeno u maju, a sljedeće godine će umesto najavljenih 2,6 iznositi dva odsto. Tokom 2014. godine trebalo bi da skoči na 2,8 odsto.

U zemljama eurozone recesija će u 2012. godini biti 0,4 odsto, za razliku od 0,1 odsto, koliko je bilo predviđeno u maju, a biće nastavljena i sljedeće godine.

U izvještaju se takođe upozorava da će rast izvan OECD-a koji okuplja 34 razvijene države uglavnom iz Sjeverne Amerike i Evrope, biti malo brži, ali će se na njemu osjećati uticaj evropske krize.

OECD upozorava SAD i Evropu na suviše oštro i brzo smanjenje troškova, navodeći da bi to moglo da dalje ugrozi mogućnosti za rast.

Organizacija predviđa dalje povećanje broja nezaposlenih u eurozoni s 11,1 odsto u ovoj godini na 12 odsto u 2014, ali da će taj broj u SAD 2014. postepeno opasti na 7,5 odsto.
XS
SM
MD
LG