Dostupni linkovi

Strip o Krleži beogradskog festivala promoviran u Zagrebu


Sa promocije stripa u Zagrebu
Sa promocije stripa u Zagrebu
U Zagrebu je predstavljen prvi „Krleža u stripu“ – strip „Miroslavljevo evanđelje – apokrifna verzija“ scenarista Bore Ćosića i četvorice beogradskih i zagrebačkih strip-crtača mlađe generacije. Strip je nastao u sklopu beogradskog Festivala 1 pisca.

Nisam nikada niti zamislio da će me netko tražiti da radim strip o Krleži, a pogotovo da ću crtati Krležu kao bebu koja se izlegne iz jajeta!“ - bilo je vrlo iskreno priznanje Igora Hofbauera, jednog od četvorice strip crtača angažiranih na crtanju stripa „Miroslavljevo evanđelje – apokrifna verzija“ po scenariju književnika i – ako se može tako reći – krležofila Bore Ćosića.

Voditelj projekta Kulturnog centra Beograd Festival 1 pisca, koji je ove godine bio posvećen Krleži – Marjan Čakarević kaže kako je u sklopu tog projekta rođena i ideja o stripu o Krleži. Bora Ćosić nije bio prvi izbor, ali kada je poslao scenarij – evo kako je to izgledalo:

„Zapravo smo mi već ušli u neku kritičnu fazu, a ja sam onda shvatio da je Bora jedini čovek koji bi to mogao da uradi, da on Krležu tako zna i tako vlada raznim medijima. I ja sam bio stvarno zadivljen da smo dobili za tri i po nedelje scenario kao da je čovek ceo život pisao scenarije za stripove i – kada mu kažete scenario za strip, on odmah zna šta i kako! Dakle scenario potpuno profesionalno napisan, onako kako se pišu scenariji za stripove“, kaže Čakarević.

Ćosić je i više nego zadovoljan suradnjom sa crtačima stripa – Wostokom, Borisom Stanićem, Igorom Hofbauerom i Damirom Štajnflom.

Bora Ćosić i Predrag Matvejević na promociji u Zagrebu
Bora Ćosić i Predrag Matvejević na promociji u Zagrebu
„I tada su došla ova sjajna četvorica – jedan betovenski kvartet, moram reći - koji je nacrtao ova čuda. Ono što sam ja strahovao jeste – kako će neki moji bliski prijatelji reagovati kada vide sebe kao junake. Tu sam pre svega mislio na Predraga Matvejevića i na Josipa Vaništu. I – boga mi – obojica su bili dosta zadovoljni“, navodi Ćosić.

Beogradskom festivalu na temu Krleža nametnuo se zagrebački „Leksikografski zavod Miroslav Krleža“ kao „prirodni saveznik“, rečeno je. Doznajemo da je Ćosić napisao još jedan scenarij za stip, pa se uskoro može očekivati još jedna promocija.

A književnik i publicist Predrag Matvejević, koji je također jedan od likova u stripu, o aktualnim odnosima Hrvatske i Srbije kaže:

„Odnosi Hrvatske i Srbije su danas strip, i mislim da je to najprikladniji žanr za njihovo prikazivanje u ovom času. Prekinuti u svakom trenu, nemaš nijedne rečenice koja slijedi, koja ide od stranice do stranice. Upravo strip je jedini žanr koji bi mogao te jadne odnose prikazati. Sada se opet natežemo oko žrtava otprije 70 godina i tako...“

Festival 1 pisca u sklopu kojeg je u Beogradu promoviran ovaj strip izazvao je niz reakcija, pa i onih negativnih.

„Ja u stvari mislim da bi bilo potpuno pogrešno kad ne bi tako bilo, da nismo uradili pravu stvar ako Krleža ne izaziva nikakve strasti. Zapravo, nije tu bilo nikakvih suštinskih primedbi, to je bilo onako svedeno na nekakvu birokratiju: zašto bismo mi sada ovde pravili, ako oni tamo ne prave... Ti koji su to pisali zapravo su ispali glupi u društvu, više nego što su podigni neku prašinu, jer se pokazalo da zapravo ni ne znaju o čemu pričaju“, kaže Marjan Čakarević.

Festival o Krleži u Beogradu pomogao je nama u Hrvatskoj, kaže Matvejević, jer se još osjećaju posljedice HDZ-ovog zanemarivanja Krleže u devedesetima:

„Počelo se tu nešto ipak mijenjati i tu vaš strip i predstava u „Ateljeu 212“ mnogo su pomogli Krleži u Hrvatskoj. Mogli smo reći – vidite, Beograd radi! Ja mislim da svi režiseri malo pretjeruju da se doista dva mjeseca nije moglo dobiti kartu za 'Glembajeve' u Beogradu, možda mjesec i po, ali u svakom slučaju smo se time služili. Eto, vidite – mi Hrvati smo svom najvećem piscu u ovih 20 i nekoliko godina izdali jednu knjigu, a u Beogradu angažirani mladi ljudi napravili Krležu u jednom novom žanru...“

Stranice stripa o Krleži bit će od sljedećeg tjedna izložene u poznatoj zagrebačkoj krčmi „Krivi put“, preko puta Studentskog centra.
XS
SM
MD
LG