Dostupni linkovi

Medijski magnat Radončić novi ministar sigurnosti BiH


Odlukom Parlamenta BiH, kadrove Stranke demokratske akcije (SDA) u Vijeću ministara BiH u četvrtak su zamijenili kadrovi Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i Saveza za bolju budućnost (SBB), čiji je predsjednik i osnivač medijski magnat Fahrudin Radončić.

Sam Radončić imenovan je za ministra sigurnosti BiH, a njegov stranački kadar Edita Đapo za zamjenicu ministra finansija i trezora BiH, te Zekerijah Osmić iz SDP-a za ministra odbrane.

Iz Vijeća ministara BiH tako su, nakon raspada koalicije SDA i SDP BiH, praktično izbačeni raniji SDA ministri Sadik Ahmetović i Muhamed Ibrahimović, te zamjenik ministra Fuad Kasumović.

Raskol u koaliciji SDA i SDP-a počeo je prije pola godine, kada SDA nije željela podržati budžet BiH, u formi u kojoj je tražio SDP.

SDP je zatim našao novog partnera u SBB-u Fahrudina Radončića, vlasnika najtiražnijeg dnevika u BiH 'Dnevnog avaza', koji je pred prošlogodišnje opšte izbore u BiH osnovao stranku, a kojeg su mediji u BiH i regionu spekulativno dovodili u vezu sa osobama kriminalnog dosjea, poput Nasera Keljmendija.

Inače, vlast na nivou BiH formirala se više od godinu dana iako su stranke koje su sada politički neprijatelji imali zajedničku ideju i platformu.

No to je tek privid, kaže direktor Međunarodnog instituta za Balkanske i Bliskoistočne studije iz Ljubljane Zijad Bećirović, te podsjeća na promjene stavova SDP-a oko koalicionih partnera:

„Znate iz 90-ih godina da je SDP najglasniji bio da nikada neće biti u koaliciji sa SDA-om, misleći da ne bi bio ni sa HDZ-om ni sa SDS-om, a sada imamo situaciju da je SDP koalicioni pratner SDA i da koalira, ne samo sada, i sa HDZ-om i sa HDZ-om 1990 i drugima, tako da ne postoji više jasan politički program ni politička ideologija. Postoji prije svega interes. I mislim da se ovdje radi samo o politici - da bi se bilo na vlasti“, kaže Bećirović.

Raspad koalicije SDA i SDP-a uzrokovao je promjene u foteljama i na nivou Federacije BiH, te nekih od kantona.

Stvaranje koalicija i odmah smjene dojučerašnjih partnera nisu karakteristika samo političkog djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Slično je sa svim postkonfliktnim društvima, tvrdi politolog iz Banja Luke, Vlade Simović. No, bosanskohercegovačko i dalje karakterišu tri nacionalne politike bez ijedne stranke koja bi bila potpuno građanska, objašnjava Simović:

„Manje-više, svaki političar je sklon da skrene u svoju interpretaciju moći, vlasti itd., i da se često, čak iz dobre namjere, ponaša neodgovorno prema ogromnom broju građana. Postavlja se logično pitanje: kako to negdje funkcionišu ti političari, da su negdje više odgovorni, a negdje nisu? Riječ je o tome da u određenim sistemima zaista postoji mnogo snažnije izgrađena demokratska kultura nego što postoji kod nas. Znate, kod nas su građani skloni da, ako im neko od političara obeća izgradnju tog i tog, rješavanje tog i tog problema, za četiri godine, ako ne riješi taj problem ili ne uradi ono što je obećao, da mu ponovo daju povjerenje na izborima.“
XS
SM
MD
LG