Dostupni linkovi

Posmatrač UN: Na Sarajevo u jednom danu 3.600 granata



U nastavku suđenja Ratku Mladiću, optuženom za genocid u BiH, svedok optužbe Džon Hemil (John Hamill) izjavio je danas pred Haškim tribunalom da je na Sarajevo u samo jednom danu u julu 1993. palo više od 3.600 granata.

Hemil, tadašnji vojni posmatrač UN, posvedočio je da su on i njegove kolege, koji su bili na srpskoj strani fronta oko Sarajeva, 22. jula 1993. registrovali 3.612 projektila koji su pogodili grad.

General Mladić (69), koji je u to vreme komandovao Vojskom Republike Srpske, optužen je, između ostalog, za terorisanje civila u Sarajevu artiljerijskim i snajperskim napadima, 1992-95.

Irski potpukovnik Hemil svedočio je i o istrazi Unprofora, u kojoj je učestvovao kao "tehnički savetnik", o eksploziji na sarajevskoj pijaci Markale, 5. februara 1994, u kojoj je poginulo 66 osoba, a ranjeno više od 140 građana.

O stavu da se nije moglo tačno utvrditi koja je strana i odakle ispalila granatu na Markale, što je prošle godine izjavio na suđenju Radovanu Karadžiću, tužioci Hemila danas nisu pitali, budući da je njegova izjava uvedena u dokaze u pisanom obliku.

Na procesu Karadžiću, Hemil je kazao i da bi bilo "zapanjujuće" pogoditi Markale prvom i jedinom granatom ispaljenom iz minobacača.

Tužilac Adam Veber (Weber) danas je, međutim, svedoku pokazao izveštaje vojnih posmatrača UN po kojima je na centar Sarajeva, 5. februara 1994. palo više minobacačkih granata, pre i posle eksplozije na Markalama.

General Mladić se tokom današnjeg zasedanja ponovo, preko svog advokata, požalio da mu nije dobro, da "ima vrtoglavicu" i da mu se "koči desna noga".

Pošto mu je izmeren krvni pritisak i nakon konsultacija sa lekarima, Mladić se, međutim, ubrzo vratio u sudnicu posle najave predsedavajućeg sudije Alfonsa Orija (Alphons Orie) da će proces nastaviti jer lekarski nalazi ne pokazuju da ima razloga za prekid.
XS
SM
MD
LG