Dostupni linkovi

Nikolić:Oslobađajuća presuda otežela proces pomirenja


Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je oslobađajuća presuda Haškog tribunala hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču znatno otežala proces pomirenja između Srbije i Hrvatske i da može predstavljati veliki problem u budućnosti.

Nikolić je u današnjem razgovoru sa specijalnim predstavnikom Unmika Faridom Zarifom istakao da je Srbija privržena stabilizaciji odnosa u regionu i da je po tom pitanju već mnogo učinila.

"Srbija ima plan da ujedini u prijateljstvu bivše jugoslovenske republike, ali to mora biti postignuto u uslovima ravnopravnosti, čemu ovakva nepravedna presuda Haškog tribunala nikako ne ide u prilog", istakao je Nikolić.

On je obavijestio Zarifa da će se Srbija temeljno pripremiti za zasjedanje Generalne skupštine UN, koje je zakazano za april sljedeće godine, saopšteno je iz Pres-službe predsjednika Srbije.

Specijalni predstavnik Unmika Farid Zarif pozdravio je napore Srbije da se normalizuju odnosi u regionu i istakao da međunarodna zajednica izuzetno cijeni napredak koji je Srbija do sada postigla.

Zarif je dodao da se od razgovora o svim spornim pitanjima u regionu ne smije odustati i da je to jedini realan način za rješavanje problema.
XS
SM
MD
LG