Dostupni linkovi

Ministri Arapske lige stigli u Gazu


Delegacija deset ministara vanjskih poslova zemalja članica Arapske lige, koju predvodi generalni sekretar Arapske lige Nebil el-Arabi, stigla je u posjetu Gazi kako bi dala podršku palestinskom narodu.

Konvoj s ministrima koji je kopnenim putem stigao u Gazu uz pojačane mjere sigurnosti Palestinci su dočekali ne krijući radost, a najveću pažnju privukla je posjeta šefa turske diplomatije Ahmeta Davutoglua, koji je prvi visoki zvaničnik Turske koji je posjetio Gazu.

Palestinci su sa turskim zastavama u rukama i povicima izrazili dobrodošlicu Davutogluu.

Osim generalnog sekretara Arapske lige Arabija i šefa turske diplomatije Davutoglua, u visokoj delegaciji se nalaze ministri vanjskih poslova Egipta Muhammed Kamil Amr, Palestine Tijad el-Maliki, Katara Hamad bin Casim, Tunisa Refik Abdulselam, Maroka Sadettin el-Osmani, Libana Adnan Mansur, Jordana Nasir Cudeh, Iraka Hoshjer Zebari i Sudana Ali Ahmed Karti.

Visoka delegacija Arapske lige će zajedno sa zvaničnicima Hamasa posjetiti bolnicu Shifa u Gazi u kojoj su smješteni ranjeni Palestinci. Delegacija ministara će posjetiti i devastiranu zgradu u kojoj je juče poginulo 12 članova jedne palestinske porodice, zatim i zgradu palestinskog parlamenta i vlade, koji su također bili meta izraelskih zračnih napada u proteklih sedam dana.
XS
SM
MD
LG