Dostupni linkovi

Klizi li Nikšić ka novim izborima


Ilustracija
Ilustracija
Istovremeno sa parlamentarnim izborima 14. oktobra, u Crnoj Gori su održani i lokalni izbori u tri grada, među kojima je i Nikšić u kom je došlo do"istorijskog"pada Demokratske partije socijalista sa vlasti u drugom po veličini gradu u Crnoj Gori. Većinu su zbirno dobile opozicione partije koje, međutim, više od mjesec dana od izbora ne uspijevaju da dođu do sporazuma koji bi joj omogućio formiranje lokalne vlasti u Nikšiću.

Ključni igrači - Pozitivna Crna Gora i Demokratski front - su, čini se, svakim danom sve dalje od dogovora, a sve bliže novim izborima.

"Promjena u Crnoj Gori sa ličnostima kao što su Andrija Mandić i Nebojša Medojević nema niti ih može biti, jer su oni garant opstanka DPS-a na vlasti koji ih, vjerovatno, zato i njeguje svih ovih godina", rekao je predsjednik Pozitivne Crne Gore Darko Pajović, dodajući da Pozitivna Crna Gora, nacionalistima i prevarantima, odnosno, takvim pojedincima unutar Demokratskog fronta neće prepustiti rukovođenje gradom Nikšićem.

"Učinili smo sve da do dogovora dođe, ali sa tim pojedincima, očigledno, dogovora i promjena nema. Brutalnim lažima, nacionalističkim porukama, prevarama i izigravanjem dogovora sa onima sa kojim želite, navodno, da sarađujete se ne gradi nova i drugačija Crna Gora", kaže Pajović koji, ipak kaže da se nada da će lider DF-a Miodrag Lekić uvidjeti da se Pozitivna držala postignutog dogovora, te da je on uprkos razlikama i dalje moguć, ali ne sa Mandićem i Medojevićem.

"Ušli smo u dogovore. Iz tih dogovora smo izašli tako da smo usvojili zajedničku platformu za naše političko djelovanje i cijeloj crnogorskoj javnosti je poslije toga bilo jasno da je prekršen dogovor. Postojao je cijeli niz dogovora da se ne izlazi u medije, da nemamo dodatnih uslovljavanja, gopsoda iz DF-a su apsolutno prekršila sve ono što su bili dogovori i kažem itekako sumnjam u njihovu pouzdanost i uopšte želju da se u Nikšiću formira neka nova vlast. To sasvim odgovorno kažem jer 23-godišnje iskustvo pojedinaca i DF i svjesno ili nesvjesno pomaganje partijama na vlasti me apsolutno ubjeđuje da sve te stvari ne mogu biti slučajne", ističe Pajović.

Tehnička saradnja ili birališta

U utorak nije bilo moguće stupiti u kontakt sa funkcionerima DF-a, Goranom Danilovićem i Andrijom Mandićem, koji je po okončanju sinoćnjeg sastanka na kom, ni više od mjesec dana od izbora nije postignut dogovor oko formiranja lokalne vlasti u Nikšiću, izjavio da će uskoro biti poznato da li će Pozitivna i DF doći do dogovora ili će se pak ići na nove izbore.

"Prešli smo na konkretan teren. Sve je poznato i nama i Pozitivnoj. Sada se samo čekaju konkretni odgovori koji za rezultat mogu da imaju tehničku saradnju u Nikšiću, ali i ponovljene izbore".
Darko Pajović
Darko Pajović

Stvaranje novog saveza u Nikšiću je počelo krajem oktobra na inicijativu Pozitivne Crne Gore, koja je Demokratski front i Socijalističku narodnu partiju uslovila obavezom da u potpunosti poštuju principe Pozitivne koji se odnose na depolitizaciju, departizaciju i uvodjenje principa odgovornosti u svim organima na lokalnom nivou, zatim poštovanje nezavisnosti i suverenosti Crne Gore, kao i isticanje i poštovanje državnih simbola u skladu sa Ustavom i zakonom.

Pozitivna je od DF-a i SNP-a uz "jasan otklon" od politike Slobodana Miloševića tražila i osudu svih zločina na prostoru bivše Jugoslavije, ali sa posebnim akcentovanjem genocida u Srebrenici.

U međuvremenu, Demokratska partija socijalista koja je izgubila vlast u Nikšiću, pokušala je postizbornom kombinatorikom da ipak zadrži pozicije. Pozitivnoj je uputila više varijanti na koje bi pristala, a među njima je bila i da DPS podrži manjisku gradsku vladu Pozitivne koja je ovo glatko odbila i okrenula se dogovoru sa ostatkom opozicije.

Zahlađenje je nastalo kada poslanici Nove srpske demokratije nijesu prisustvovali intoniranju državne himne prije početka konstitutivne sjednice Skupštine Crne Gore, pa je iz Pozitivne poručeno da na putu do dogovora ovakav gest znači korak unazad, a dodatnom udaljavanju od dogovora je doprinijelo prisustvo samo jednog predstavnika DF-a tokom intoniranja himne u nikšićkom parlamentu.

Pošto je postalo očigledno da su Pozitivna i DF sve dalje od dogovora, u javnosti se špekulisalo sa mogućnošću manjinske lokalne "vlade" DF-a i eventualno SNP-a, kome bi skupštinsku većinu omogućili odbornici Pozitivne koji u tom slučaju ne bi ušli u organe vlasti.

Predsjednik Pozitivne, Darko Pajović, međutim, kaže da ne može biti ni govora o podršci vlasti koja ne poštuje državne simbole.

"Tamo gdje je Pozitivna Crna Gora na vlasti ili u poziciji da formira vlast, bilo na lokalnom bilo na nekom drugom nivou moraće da postoje pravila koja kažu da se Zakon o državnim simbolima mora poštovati. Dakle, taj scenario apsolutno ne dolazi u obzir. Ono što dolazi u obzir jeste tehnička saradnja, uz puno poštovanje principa koje smo prethodno zajedno usaglasili i zajedno dogovorili. To nije koalicija jer smo vrlo jasno rekli da sa onima koji izigravaju dogovore i izigravaju stvari koje zajedno stavimo na papir teško da možete da imate neki veliki stepen povjerenja. Ali opet iz interesa i za interes grada Nikšića mi smo bili spremni na neki vid tehničke saradnje, uz dosta ličnosti koje možda i ne bi bile političke već prosto profesionalci", rekao je on.
XS
SM
MD
LG