Dostupni linkovi

Nastavljeni napadi na Gazu, Morsi najavio mogućnost primirja


Peti dan izraelskih napada na Gazu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:50 0:00

Peti dan izraelskih napada na Gazu

Izrael je nastavio napade na pojas Gaze sa mora i iz vazduha, usmrtivši dvoje dece na severu i ranivši najmanje osam novinara, javlja BBC.

Projektili su pogodili dve medijske kuće u kojima je povređeno nekoliko palestinskih novinara. Ranije u nedelju izraelska vojska je saopštila da su dve rakete sa palestinske teritorije pale na Izrael, nakon nekoliko sati primirja.

Medijska kuća u Gazi se našla na udaru najpre oko 2 sata po lokalnom vremenu i potom je rečeno da je šest novinara ranjeno i da su zadobili manje i umerene povrede, kada su izraelski avioni pogodili TV Al Kuds u zgradma Šova i Husari u kvartu Rimal u gradu Gazi, kazao je zvaničnik Ministarstva zdravlja Ašraf al Kudra.

U zgradi koju koristi ta televizija nekada je bio BBC , a još uvek je koristi Skaj njuz i ITN.
Zgrada je jako oštećena, novinari su evakusiani, a nakon toga su usledila su najmanje još dva udara na isto mesto.

Drugi napad je bio usmeren na obližnju medijsku zgradu oko 7 sati rekli su palestinoki izvori, naglasivsi da su ranjena još dva novinara u zgradi Šurk, gde se nalazi TV Al Aksa, televizija koja je takođe povezana sa Hamasom kao i Al Kuds, preneo je AFP.

Imad Efrenđzi direktor TV Al Kuds osudio je incident, označivši ga zločinom protiv medija.

"Medijska bitka je primorala Izrael da prestane ubijanje dece i civila", rekao je on misleći na izraelsku tronedeljnu ofanzivu pre četiri godine, u kojoj je ubijeno oko 1.400 Palestinaca.

Na svom tviter nalogu, izraelska vojska je objavila da su mete koje je gađala “pozitivno identifikovane tokom višemesečnog obaveštajnog promatranja”. Palestinski zvaničnici su saopštili da su u granatiranju ubijene dve bebe iz iste porodice, javlja BBC.

Nekoliko sati ranije egipatski predsednik Muhamed Mursi rekao je da ima nekih nagoveštaja da bi uskoro mogao biti postignut prekid vatre između Izraela i Palestinaca u pojasu Gaze, ali nije dao nikakve čvrste garancije za to.

Egipat je posredovao neformalnom prekidu vatre u oktobru, koji je tada propao, a sada zvaničnici te zemlje radi na novom dogovoru, navodi Rojters.

"Postoje neke indikacije da ima mogućnosti za prekid vatre uskoro, ali mi nemamo čvrste garancije", kazao je Mursi na zajedničkoj konferenciji za novinare u Kairu sa turskim premijerom Tajipom Erdoganom.

Izraelski TV kanal javio je da Izrael trenutno pregovara o prekidu vatre s Palestincima iz pojasa Gaze, koji bi trebalo da stupi na snagu i da dogovor podržavaju Turska, Katar, Egipat i SAD. Međutim, u kabinetu izraelskog premijera su porekli izveštaje da je Izrael poslao zvaničnika u Kairo da pregovora.

Samo nekoliko sati ranije general major Tal Ruso, zadužen za južnu izraelsku komandu, na novinarsko pitanje da li je kopnena ofanziva mogućnost, odgovorio je "apsolutno".

Visoki zvaničnici Hamsa su predstavili svoje uslove za prekid vatre na sastanku u Kairu. Oni su, između ostalog, tražili od Egipta da obezbedi da Izrael zaustavi ubistva lidera Hamsa.

U međuvremenu je nekoliko stotina Izraelaca protestovalo u Tel Avivu protiv vojne operacije, zahtevajući momentalni prekid vatre.

Prema podacima Hamasovog ministarstva zdravlja, do sada je u napadima Izraela na Gazu ubijeno 52 ljudi, od čega 11 dece, dok je 450 ljudi ranjeno od kako je Izrael započeo operaciju "Stub odbrane". Među ubijenima je osam militanata.

Na izraelskoj strani poginulo je troje ljudi, a 18 je ranjeno, uključujući 10 vojnika. Izraelska armija je za četiri dana pogodila više od 950 meta.

Arapska liga najavila je da delagacija predvođena šefom te organizacije Nabilom al Arabijem sutra dolazi i posetu pojasu Gaze, u znak solidarnosti, nakon što je Mursi rekao da komunicira i s Izraelom i sa Palestincima.

U nedelju u Izrael dolazi francuski šef diplomatije Loran Fabius koji će posetiti i Ramalu u sklopu napora da se okonča nasilje.
XS
SM
MD
LG