Dostupni linkovi

Čačić podnio ostavku nakon presude


Radimir Čačić u sudu u Mađarskoj, lipanj 2012.
Radimir Čačić u sudu u Mađarskoj, lipanj 2012.
Kako je i najavio, nakon izricanja bezuvjetne zatvorske kazne od 22 mjeseca Radimir Čačić najavio je ostavku na sve svoje dužnosti u Vladi Hrvatske.

„Konzekvence su jasne - ja podnosim ostavku na svoje funkcije u Vladi – na funkciju prvog potpredsjednika Vlade, koordinatora gospodarskih resora i na funkciju ministra gospodarstva“, rekao je.



On je iznova izrazio duboko žaljenje mađarskoj obitelji Liptak, čijoj dvoje članova je izgubilo život u prometnoj nesreći koju je Čačić krivio pred 2 godine u Mađarskoj.

Čačić je na suđenju u Mađarskoj prvostupanjski osuđen uvjetno, međutim drugostupanjskom presudom mađarskog suda osuđen je na 22 mjeseca zatvora, od kojih mora odslužiti pola, da bi mogao aplicirati za puštanje na uvjetnu slobodu.

On se ne može žaliti na presudu, a prema mađarskoj praksi, on se mora javiti na odsluženje kazne u roku od mjesec do dva.

Premijer Zoran Milanović bio je zajedno s njim dok je pred okupljenim novinarima Čačić u zgradi Vlade najavio svoju ostavku.

„Surađivali smo odlično i falit će u Vladi jako, baš jako! Bio je meta svih mogućih i nemogućih napada, kriv za sve. Katkad mi se činilo da je uživao u toj ulozi, na način – ako već nekoga moraju, neka tuku mene. Ali, šta je – tu je“, kazao je Milanović.

Na pitanje o Čačićevom nasljedniku, Milanović je najavio da će se sve znati do kraja tjedna, i da će se raditi o „minimalnim rotacijama i promjenama u Vladi i Ministarstvu gospodarstva.“

Predsjednik HDZ-a - najjače oporbene stranke – Tomislav Karamarko iskoristio je prigodu da napadne samog Milanovića.

„Premijer Milanović je dokazao svoj avanturizam u momentu kada je sa čovjekom u takvom postupku, s takvom hipotekom mogao postići dogovor da bude prvi potpredsjednik Vlade. To je vrlo neozbiljno!“ smatra Karamarko.

Prve ocjene analitičara konstatiraju da je Čačić bio osoba koju će biti teško nadomjestiti, ali nitko ne očekuje neke tektonske poremećaje u radu Vlade ili u odnosima u vladajućoj koaliciji.
XS
SM
MD
LG