Dostupni linkovi

Istraga protiv američkog komandanta u Afganistanu


John Allen
John Allen
Priča o izvanbračnim aktivnostima generala Davida Petraeusa, koji je dao ostavku na položaj direktora CIA-e, nije okončana. Sada je i protiv američkog komandanta u Afganistanu, generala Johna Allena pokrenuta istraga zbog navodne "neprimjerene komunikacije" s prijateljicom porodice Petraeus, Jill Kelley.

Dužnosnici američkog Ministarstva odbrane kažu da su istražitelji otkrili blizu 30 hiljada stranica prepiske između Jill Kelley i generala Allena, u periodu od 2010. do 2012. godine. Nema međutim podataka o tome da li je glavna tema prepiske emotivne, seksualne ili sigurnosne naravi.

Jill Kelley se ranije pominjala u aferi Petraeus kao prijateljica porodice kojoj je Paula Broadwell slala prijeteće poruke. Allen opovrgava da je uradio išta pogrešno i nezakonito.

Američki ministar odbrane Leon Panetta objavio je kako je Allenova nominacija za glavnog komandanta NATO-a stavljena na čekanje sve dok se „ne ustvrde relevantne činjenice u vezi s optužbama“. U istom obavještenju se kaže da je odgodu odobrio i predsjednik Barack Obama.

Panetta je takođe rekao da Allen ostaje u Kabulu kao zapovjednik NATO-snaga sve dok ga ne zamijeni ranije utvrđeni zamjenik, Joseph Dunford. Ministar odbrane je pohvalio generalov posao u Afganistanu riječima da je pod njegovim vođstvom osiguran napredak u borbi protiv talibanskih militanata.

Allen je naslijedio Petraeusa u Afganistanu, u julu 2011.godine, a prije toga je ovaj irački veteran bio zamjenik Centralne komande.

37-godišnja Jill Kelley se opisuje kao volonterka u MacDill zračnoj bazi u Tampi, na Floridi, gdje je sjedište Glavne komande. Obojica generala, i Petraeus i Allen su služili u toj bazi.

Američki su mediji izvjestili da su agenti FBI u ponedjeljak uveče pretražili kuću Paule Broadwell, u mjestu Charlotte (North Carolina). Nema međutim detalja o tome što su tražili u domu žene zbog koje je prošle sedmice direktor CIA dao ostavku.

Prema nekim izvorima, FBI istražuje da li je odnos između Broadwell i Petraeusa izazvao i neku sigurnosnu štetu, te jesu li tokom njihove veze procurile i neke tajne informacije važne za nacionalnu sigurnost.
XS
SM
MD
LG