Dostupni linkovi

Novi Sad: Protest zbog skidanja zastave Vojvodine


Protest zbog skidanja zastave, 11. novembar 2012. fotografije uz tekst: Norbert Šinković
Protest zbog skidanja zastave, 11. novembar 2012. fotografije uz tekst: Norbert Šinković
Nakon što su uprave dvaju novosadskih javnih preduzeća sklonile zastavu Vojvodine sa njihovih zgrada, Liga socijaldemokrata Vojvodine je pred jednom od njih održala protest.

Pristalice stranke su uputile javni poziv da se pokrajinski simbol vrati na zgrade.

Portparolka LSV-a Aleksandra Jerkov kaže da je to napad na vrednosti Novog Sada.

„Zastava Vojvodine definisana je Ustavom Republike Srbije. Pravo Vojvodine da sama uredi gde će se zastava isticati uređeno je pokrajinskom odlukom i niko nema prava da u zavisnosti od toga ko čini vlast na lokalu odlučuje o tome hoće li biti zastava Vojvodine istaknuta ili neće biti istaknuta“, naglašava Jerkov.

Javno gradsko saobraćajno preduzeće i „Tržnica“ su nakon promene vlasti u Novom Sadu pripali Demokratskoj stranci Srbije. Borko Ilić, predsednik gradskog odbora DSS-a kaže za Radio Slobodna Evropa da ne postoji nikakva zakonska ili ustavna obaveza po kojoj simboli pokrajine moraju biti istaknuti na gradskim preduzećima.

“Ne postoji nikakva, ni zakonska ni ustavna obaveza da preduzeća čiji je onivač grad Novi Sad i koja su u vlastništvu grada odnosno Republike Srbije ističu simbole AP Vojvodine i u tom smislu ni do sada nije bila praksa na svim javnim i javno komunalnim preduzećima i javnim institucijama u Novom Sadu”, smatra Ilić.

Inače, aktivisti Lige socijaldemokrata Vojvodine su ispred zgrade preduzeća „Tržnica“ podigli improvizovani jarbol sa republičkom i pokrajinskom zastavom.

Oni su najavili da će inicirati promenu Zakona o državnim simbolima i tražiće da uništavanje i nepoštovanje pokrajinske zastave na teritoriji Vojvodine bude krivično delo.

XS
SM
MD
LG