Dostupni linkovi

U BiH bolja informisanost o evropskim integracijama


Plakat na konferenciji za novinare povodom projekta Awareness II
Plakat na konferenciji za novinare povodom projekta Awareness II
Informisanost bh. građana o evropskim integracijama kontinuirano raste. Ovo su podaci najnovijeg istraživanja projekta EU Awareness II, provedenog u posljednjih 26 mjeseci.

Awareness II, projekat, koji je finansirala Evropska unija sa 1,3 miliona eura, imao je namjeru da jačanjem postojećih komunikacijskih sposobnosti, bh. javnost, civilno društvo i predstavnici vlasti obezbijede stalnu podršku ovoj zemlji u pridruživanju evropskoj porodici naroda.

Kroz različite aktivnosti projekat EU Awareness II je promovisao sadržajnije debate o Evropskoj uniji i njenim politikama u BiH, sa naglaskom na evropsku perspektivu Bosne i Hercegovine i proširenje Evropske unije. Šef Odjela za politička i ekonomska pitanja Delegacije Evropske unije u BiH Jurgis Vilcinskas kaže:

„U suštini, mi smo investirali u razvoj dijaloga i debata, na svim razinama i u svim formatima, od Brčkog do Bihaća, 'razgovore uz kafu' na temu EU, zatim razni printani mediji, Youtube, Facebook, radionice za novinare, javne kampanje, građani su bili sudionici, zatim i jačanje i same Direkcije za evropske integracije. Dakle, jako puno stvari.“

Javna je tajna da je pristupanje Evropskoj uniji jedan težak proces koji zahtijeva angažman svih građana Bosne i Hercegovine, od poljoprivrednika do bankara, kaže Vilcinskas i naglašava:

„Kao što je pokazao nedavni primjer Hrvatske – što se reforme brže odvijaju, prije će zemlja započeti proces odlučivanja u Evropskoj uniji i koristiti prednosti članstva u Evropskoj uniji, a to su upravo slobodan pristup tržištu u vrijednosti od petsto miliona. Sami konzumenti imaju pristup tom tržištu. Zatim, to su mobilnost, putovanja, sloboda kretanja, sloboda rada u drugim zemljama članicama EU i velika finansijska potpora koja faktički dolazi upravo od bogatih članica Evropske unije.“

Impresivni rezultati

Projekat EU Awareness II je pomogao u ocjenjivanju opšte informisanosti bh. građana o procesu evrointegracija. Rezultati pokazuju da je sve veća zainteresovanost, navodi portparolka Direkcije za evropske integracije Marina Kavaz Siručić:

Maskota Awareness II projekta
Maskota Awareness II projekta
„Podrška koju građani pružaju integraciji u Evropsku uniju, koja je trenutno nekih 76 odsto, mora imati kredibilitet. Drugim riječima, ako građani podržavaju ulazak Bosne i Hercegovine u Evropsku uniju, vrlo je bitno da znaju zašto podržavaju, odnosno da u Evropsku uniju ne gledaju kao u neku imaginarnu tvorevinu već da o svim aspektima integrisanja – i onim pozitivnim i onim negativnim – imaju punu informaciju, a da im se stav o Evropskoj uniji ne nameće.“

Voditeljka projektnog tima Mary Donovan ističe da je impresivna lista rezultata projekta, između ostalog, angažovano je 40 novih davalaca usluga i dobavljača. EU Awareness II je izgradio okvir prijeko potreban za evropske integracije.

„To je prije svega nova web stranica, zatim uvođenje društvenih medija. Znamo da je u proteklih dvanaest mjeseci došlo do porasta korisnika interneta u BiH na 50 posto, razvili smo e-komunikaciju, Facebook-a, Youtube-a, dali novi temelj za vizualni identitet Direkcije za evropske integracije. Ostavili smo jednu kompletnu medijsku biblioteku sa svim izjavama za štampu, sa rezultatima našeg rada i sa informativnim materijalom“, kaže Donovan.

Priređivanje događaja u saradnji sa nevladinim organizacijama iz 30 bh. gradova, obezbijedio je projektu da se poruke Evropske unije čuju na trgovima, parkovima pa i u školama – da stignu do većine građana. O budućim aktivnostima govori šefica Odsjeka za promociju Evropskih intergracija pri Direkciji za evropske integracije Jasenka Hadžajlija ističe:

„Spomenuću da je u pripremi i određena vrsta ne tako agresivne medijske kampanje, ali mediji će biti obaviješteni na vrijeme, o tome na šta će se sve to odražavati, kakav je uticaj ulaska Hrvatske u Evropsku uniju direktno na Bosnu i Hercegovinu, posebno na neka pogranična područja u nekih deset prioritetnih prepoznatih oblasti.“
XS
SM
MD
LG