Dostupni linkovi

Kouchner u Prištini: Brisel će usloviti Srbiju


Bernard Kouchner
Bernard Kouchner
Brisel će usloviti Srbiju da uspostavi normalne odnose sa Kosovom pre njenog učlanjenja u EU, izjavio je u petak u Prištini bivši ministar spoljnih poslova Francuske i šef prve UNMIK administracije na Kosovu Bernard Kouchner.

Tokom konferencije za medije Kouchner je pozdravio početak političkih razgovora Kosova i Srbije i izrazio uverenje da će dve strane na kraju recipročno uspostaviti normalizaciju odnosa.

“Jedan od uslova Brisela za svaku zemlju koja teži integracijama su mir i razgovori sa susedima. Ne kažem da Srbija sada treba priznati Kosovo, do toga će doći kasnije, već treba pokazati spremnost za razgovore i normalizaciju“, kazao je Kouchner, dodajući da bi normalizacija odnosa uticala kod država EU koje nisu priznale Kosovo, kao i na Rusiju, da omekša svoj stav u odnosu na nezavisnost Kosova.

Bivši šef UNMIK-a takođe očekuje da će pitanje autonomije severa biti neizbežna tema razgovora.

Kouchner je priznao da je krivica međunarodne zajednice što još 1999. nije uspostavila vlast preko reke Ibar u Mitrovici.

Kouchner je ovom prilikom još jednom ponovio da u posleratnom periodu i dok je bio na čelu UNMIK-a nije imao saznanja o tzv. žutoj kući u Albaniji, u kojoj se navodno, kako tvrdi Dik Marti, vršila trgovina organima Srba.

„Nikad nisam čuo o trgovini organa dok sam bio na Kosovu, nikada, nikada“, kazao je Kouchner.

„Imali smo 45.000 vojnika u reonu, uključujući i Albaniju. Imali smo policiju i svo međunarodno osoblje i nikada nismo čuli o trgovini organa“, kazao je francuski diplomata.

„Sada ovde imate EULEX, oni su na dužnosti, profesionalci su i možete njih pitati. Ja nikad nisam video tu 'žutu kuću', zelenu, ili ljubičastu“, kazao je Koućner.

Kouchner je na kraju izrazio zbunjenost što ga kosovske vlasti nisu pozvale na proslavu okončanja nadgledanja nezavisnosti Kosova.
XS
SM
MD
LG