Dostupni linkovi

Supružnici u pet minuta ostali bez posla


Zorica i Dragan Nenadović, Foto: Vladimir Nikitović
Zorica i Dragan Nenadović, Foto: Vladimir Nikitović
Supružnici Dragan i Zorica Nenadović iz Gornjeg Milanovca ostali su u istom satu
bez posla u kompaniji Svislajon Takovo, nakon 22, odnosno 26 godina radnog staža. Zorica kaže da joj je kao alternativno rešenje da ostane na platnom spisku ponuđeno da bude kućna pomoćnica u kući vlasnika kompanije Rodoljuba Draškovića na Dedinju, ali je ona to odbila.

Nenadovići su pre desetak dana dok su bili na radnom mestu dobili telefonski poziv pretpostavljenog da se jave u jednu od kancelarija kako bi potpisali neke papire. Kako kaže Dragan Nenadović, supruga i on su se samo pogledali i odmah su znali o čemu je reč.

"Jednostavno nismo imali drugog izbora osim da potpišemo i da idemo kući", rekao je on.

Inženjer Dragan Nenadović koji je u Takovu proveo 22 godine kaže da dosada nije čuo da su oba supružnika u pet minuta ostala bez posla.

"Ja ne znam da li je zabeleženo u Srbiji nešto ovako - da su istovremeno ostali bez posla. Bilo je slučajeva u Takovu da su ostali bračni parovi, ali u nekom razmaku - ali ovakav slučaj ne."

Zorici Nenadović sve još teže pada kada se priseti na kakve je ponižavajuće kompromise morala da pristane samo da bi ostala na poslu. Pored ostalog i da bude kućna pomoćnica u kući i vikendici vlasnika kompanije Rodoljuba Draškovića.

"Ranije sam radila u proizvodnji, poslednje tri godine kao čistačica. Onda su mi rekli da idem na Zlatibor, na Dedinje, išla sam da čistim - Draškovićevu privatnu kuću na Dedinju gde živi sa porodicom, na Zlatiboru gde ima veliki ranč. Jedna-dve koleginice i ja smo išle, sređivale smo kuću, spremale hranu i kad su im dolazili sa strane gosti, sve što je trebalo radili smo. Da nisam prihvatila sigurno bih dobila otkaz. Morala sam sve to da prihvatim i na kraju sam opet dobila otkaz", kaže Zorica.

Nenadovićeva naglašava da poslednju ponudu poslovodstva da ostane na platnom spisku kompanije ipak nije mogla da prihvati.

"Da prihvatim da budem domaćica na Dedinju po sedam, po petnaest dana, da se menjam sa koleginicom kao kućna pomoćnica - i dan i noć tu da budem - ja stvarno nisam mogla to da prihvatim, da ostavim svoju porodicu toliko dugo."

Iz kompanije Svislajon Takovo nismo mogli da dobijemo komentar o ovom slučaju. S druge strane, Rade Maksimović iz Samostalnog sindikata Opštine Gornji Milanovac kaže da je sramno da u uslovima ovakve krize jedna porodica u istom danu ostane bez prihoda.

"To pokazuje pravo lice tih ljudi koji vode Takovo. Ne znam koju reč upotrebiti za sva ta dešavanja tamo."
XS
SM
MD
LG