Dostupni linkovi

Dogovor Dačić-Tači: Zajedno kosovski i srpski carinici


Merdare
Merdare
Drugi briselski susret premijera Srbije i Kosova, Dačića i Tačija za manje od mesec dana, čini se, rezultirao je konkretnim dogovorima koji bi uskoro, tačnije do 10.decembra trebalo da budu vidljivi na terenu.

Dakle, do 10.decembra na dva od šest graničnih prelaza, trebalo bi da počne takozvano integrisano kontrolisanje granica. Drugim rečima, prelazi bi trebalo da budu pod potpunom kontrolom carinika dve strane.

Premijer Srbije Ivica Dačić ovako je objasnio postignuti dogovor:

„Od šest prelaza dogovori će se realizovati najpre na dva. Pošto su to zajednički objekti, važno je i sa čije su strane administrativne linije. S tim što sam insistirao da EULEKS ima izvršnu funkciju, kad je reč o prelazima na severu.“

Dejan Pavićević, šef srpskog tima za tehničke pregovore, kaže da iduće nedelje dve radne grupe počinju preciziranje dogovora o graničnim prelazima.

"To su pilot projekti i to će biti privremeni objekti, kontejneri. Zajedno će biti prisutni kosvoski i srpski carinici kao i srpski poreski organi“, pojasnio je Pavićević.

Na pitanje da li može da se dogodi da se ne prostignu svi dogovori, pa i primena na terenu do 10. decembra, Pavićević je odgovorio da može ali da ne treba prejudicirati.

Direktor Foruma za etničke donose Dušan Janjić sumnja da će Srbija moći da ispuni sve detalje tog ugovora koji predviđa da na prelazima zajedno rade carinici i policajci sa Kosova i iz Srbije.

"Ja sam skeptičan jer je to povezano sa pitanjem granice. Zahtev kosovske strane je da počne primena na svim prelazima. Najkritičniji su Brnjak i Jarinje. Nije samo stvar u tome ko će deliti prihod od carina, mada je i to važno, problem je što za Srbe koji žive na severru Kosova to jasan znak o tzv. definisanoj granici. Za njih je to zatvaranje teritorijalnog pitanja. To je kraj iluzije da će oni biti deo Srbije“, ocenjuje Janjić.

Oficiri za vezu umesto kancelarije

Drugi dogovor koji privlači pažnju je dogovor o otvaranju Kancelarija Beograda i Prištine. Dačić to naziva oficirima za vezu i negira da su to nukleusi budućih konzularnih odnosno diplomatskih predstavništava:

"Nije reč o kancelarijama koje bi ličile na ambasade i priznavanje statusa, ovde je reč o licima čiji je zadatak da budu kontakt osobe da bi se lakše dogovaralo i realizovalo dogovoreno.“

Da li se znaju detalji o oficirima za vezu, odnosno kancelarijama, pitali smo Dejana Pavićevića.

„Ne, to je priča koja je tek otvorena i o kojoj će se tek pričati dalje. Kancelarije zasigurno neće biti, već oficiri za vezu", pojašnjava Pavićević i dodaje da još nije definisano da li će oni sedeti u Beogradu i Prištini.

Politički analitičar Dušan Janjić kaže za RSE da je najpozitivnije u susretima Tačija i Dačića to što se dijalog kontinuirano odvija.

„NIsam tako preveliki optimista kao Dačić. Glavne teme tek dolaze u februaru, martu, aprilu...Dotle Beograd treba da napravi akcioni plan za pregovore, zatim da Skupština donese Platformu za pregovore i najzad uključivanje javnosti“, mišljenja je Janjić.

Za građane Srbije i Kosova sigurno je zanimljiv načelni dogovor da se krene zajednički u izradu studije za autoput Niš-Merdare-Priština. Podrška tom projektu od strane Brisela mogla bi biti više nego simbolična. Barem tako se nada naš sagovornik Dejan Pavićević:

„Vrlo verovatno da će se EU uključiti u to“, kaže Pavićević.

Srbiji je stalo da do 10.decembra postane na terenu vidljiva primena dogovora, kako bi povećala svoje inače male šanse da tada dobije uslovni datum za početak pregovora sa EU.
XS
SM
MD
LG