Dostupni linkovi

Nova knjiga Zagorke Golubović - zapisi o nepristajanju na apatiju


Sa promocije knjige Zagorke Golubović u Centru za kulturnu dekontaminaciju, 7. novembar 2012.
Sa promocije knjige Zagorke Golubović u Centru za kulturnu dekontaminaciju, 7. novembar 2012.
Nova knjiga antropološkinje Zagorke Golubović "Moji horizonti: Mislim, delam, postojim", u izdanju Žena u crnom, predstavljena je u sredu u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Knjiga se, složili su se učesnici promocije, razlikuje od prethodnih autorkinih radova po tome što umesto teorijskih objašnjenja fenomena u srpskom i jugoslovenskom društvu, u prvi plan stavlja autorkine lične i intimne poglede. No, Golubovićeva navodi da knjiga nije njena autobiografija i objašnjava da je želela da pokaže da se u jednoj kontroverznoj zajednici ne mora živeti samo u apatiji.

“Danas mnogi intelektualci kažu: ‘Ne možemo ništa da uradimo, pa čemu da pričamo.’ To su inspiracije da ja ovu knjigu našpišem, a ne autobiografija. Ta autobiografija je samo pomoćno sredstvo da se pokaže šta se moglo činiti i u takvim sistemima, kad nećeš da pristaneš na ono na šta te sistem goni i kad hoćeš slobodno da se ponašaš kao ličnost”, istakla je Zagorka Golubović.

“Htela sam”, dodala je, “da pokažem da čovek može da izvlači mnogo više iz života nego što to čini, ako je uveren da ima neke vrednosti za koje vredi živeti.”

Od 2001. do 2010. godine, Zagorka Golubović je, sa kolegama, anketirala građane Srbije o njihovom odnosu prema promenama nakon rušenja Miloševićevog režima. Odgovori, koji su, prema rečima autorke, bili većinom pesimistični, između ostalog su je podstakli da napiše knjigu.
Nova knjiga Zagorke Golubović "Mislim, delam, postojim"
Nova knjiga Zagorke Golubović "Mislim, delam, postojim"

“Kada smo pitali te nezadovoljne ljude, jeste li nešto pokušali da to nezadovoljstvo smanjite, većina je rekla: ‘Nismo mogli ništa da uradimo. Niko nas nije zvao.’ Taj odgovor “niko nas nije zvao i niko nam njije dao slobodu’, meni je bila glavna inspiracija da napišem ovu knjigu i da pokažem da se sloboda ne daje, slobodna se uzima. Slobodna pretpostavlja odgovornost. Ako hoćeš da budeš slobodan, moraš da budeš odgovoran”, istakla je.

Tokom intelektualne karijere, Zagorka Golubović predavala je na brojnim fakultetima u inostranstvu, a poznat je i njen rad u filozofskoj grupi "Praksis" koja je šezdesetih godina oštro kritikovala jednopartijski sistem. Zbog kritičkog stava je, zajedno sa još sedam profesora, izbačena sa Filozofskog fakulteta u Beogradu 1975. godine.

Profesor Sveučilišta u Zagrebu Lino Veljak podsetio je na aktivan politički angažman Zagorke Golubović u vreme kada je bila savezna poslanica i članica delegacije SFRJ u UN, dodavši da je knjiga “Moji horizonti” svedočenje o jednoj epohi, u periodu od završetka Drugog svetskog rata do današnjih dana.

“Dakle, ovo nije tek svjedočenje iz aspekta jedne profesorice univerziteta koja iz relativno suženog obzorja promatra društvo oko sebe, nego je ona također i izravna sudionica u svim tim zbivanjima”, rekao je Veljak.

Knjiga Zagorke Golubović, smatra Veljak, pokazuje da se život može voditi časno, odgovorno i dostojanstveno.

“Autorica bez velikih riječi svjedoči o tome na koji način se i u najtežim momentima može biti i ostati časno i dosljedno ljudsko biće. Na koji način se može, treba i mora oduprijeti iskušenjima rezignacije ili predaje, na koji način se može svjedočiti vlastita ljudskost”, zaključio je zagrebački profesor.
XS
SM
MD
LG