Dostupni linkovi

Grčka izglasala mere štednje uprkos burnim protestima


Antonis Samaras aplaudira usvajanju mera
Antonis Samaras aplaudira usvajanju mera
Grčki poslanici su noćas, uprkos burnim demonstracijama ispred parlamenta, tesnom većinom izglasali paket mera koji su od njih tražili MMF i EU. Mere štednje predviđaju uštedu od preko 13 milijardi evra do 2016. godine, uglavnom kroz smanjivanje plata i penzija i povećanje poreza.

Prethodno su se demonstranti u Atini žestoko sukobili sa policijom na skupu na kojem se, prema procenama svetskih agencija, okupilo oko 80.000 ljudi u znak protesta protiv oštrih mera štednje.

Oni su bacali na policiju molotovljeve koktele i kamenje, a policija je uzvratila šok bombama, suzavcem i prvi put u nekoliko poslednjih godina vodenim topovima.

Nasilje je izbilo kada je manja grupa demonstranata pokušala da prođe barikade i uđe u zgradu parlamenta. Privedeno je najmanje 20 osoba, javile su agencije.

Oni koji su mirno protestovali govorili su za Rojters o razlozima svog izlaska na ulicu.
Protesti u Grčkoj, 7. novembar 2012.
Protesti u Grčkoj, 7. novembar 2012.

“U ovom trenutku, sa merama koje ce izglasati i politikom koja dominira oni garantuju smrt narodu”, rekao je Dimitris Vašilopoulos, koji se predstavio kao nezaposlen.

"Ovim merama se dovršava uništavanje našeg društva započeto pre dve godine. Ova vlada je pokazala da nije legitimna – da nema odobrenje grčkog naroda,” izjavio je Erikos Finalis, radnik u štampariji.

"Ako nove mere štednje budu usvojene jedina stvar koja može da se dogodi je da će se narod pobuniti, čak i oni koji su ostali kod kuće će se takođe pobuniti”, ističe nezaposlena Cristiana Dimitriadou.

Mere, koje u naredne dve godine budžetu treba da donesu uštedu od 13,5 milijardi evra, od ključnog su značaja kako bi Grčka i dalje dobijala pakete finansijske pomoći od međunarodnih zajmodavaca.

Glasanje se smatra najtežim ispitom do sada za vladu, koja četiri meseca balansira da bi opstala na vlasti.

Uoči glasanja, premijer Antonis Samaras rekao je zakonodavcima da su mere neophodne kako bi Grčka izbegla bankrotstvo.
Protesti u Grčkoj, 7. novembar 2012.
Protesti u Grčkoj, 7. novembar 2012.

On je izjavio da bi moglo da se desi da bi bez njih grčka morala da napusti evrozonu i da se vrati na svoju staru valutu - drahmu.

"Ako Grčka bude istrajna izaći će iz krize i dobiće ovu opkladu. Zamolio bih da ispunimo ova očekivanja, svi mi zajedno, zajedno to možemo. Mi možemo da ispunimo ovo očekivanje. To je ono što tražim - ništa više i ništa manje."

On je takođe izjavio da su mere zakasnele i da dolaze posle godina raskalašne potrošnje i rekao je da će reforme biti revolucionarne.

"Boriću se da ubrzo dobijemo čak više od 31 milijardu evra kako bismo pokrili sve naše obaveze i neke od naših državnih dugova momentalno isplatili. Drage moje kolege, godinama se u Grčkoj su se dešavale stvari koje se nisu dešavale nigde više u svetu i koje su nas dovele na ivicu bankrota. Danas menjamo sve jednim zamahom i ovo je, svidelo se to nekima ili ne, istinska revolucija", istakao je Samaras.

Parlament bi 11. novembra trebalo da glasa o budžetu za 2013. godinu. Paket mera štednje i novi budžet od Grčke je zahtevala trojka međunarodnih kreditora - EU, MMF i Evropska centralna banka u zamenu za tranšu kredita.

Dospela tranša međunarodne pomoći Grčkoj od 31,5 milijardi evra, od ukupnog zajma vrednog 240 milijardi, već kasni pet meseci. Premijer Andonis Samaras upozorio je da će bez tog kredita Grčka 16. novembra bankrotirati.
XS
SM
MD
LG