Dostupni linkovi

Vučić: Nakon afere prisluškivanja slede promene


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Da li će afera prisluškivanja, koja je nivo tenzija u Srbiji podigla gotovo do paranoje, zatresti same temelje vladajuće koalicije?

Sagovornici Radija Slobodna Evropa, iako ocenjuju da odnosi u vladi, preciznije, relacije između premijera i prvog potpredsednika Vlade, nisu ni izbliza tako idilični, smatraju da to neće toliko zaljuljati čamac pre samo tri meseca formirane parlamentarne većine.

Aleksandar Vučić, prvi potpredsednik Vlade, najavio je, kako je rekao, određene promene do kojih će morati da dođe nakon što do kraja sedmice iznese podatke o nadzoru komunikacija najviših državnih funkcionera:

„Rekao sam da ću do kraja nedelje - kao što sam vam rekao i da ću izaći sa informacijama o „Politici“, „Novostima“ i „Dnevniku“, kasnio sam bio dva dana, a ovog puta neću kasniti – da ću, dakle, pre ponedeljka reći sve što imam da kažem po tom pitanju“.

Kad je reč o promenama koje je najavio, Vučić nije iznosio više detalja. Na kojim nivoima će promena biti, to ćemo videti, rekao je novinarima u Skupštini Srbije, dodavši samo da će tu biti „vrlo interesantnih stvari“.

Dan ranije, podsetimo, Vučić je najpre na svom Fejsbuk profilu, a potom i zvaničnim saopštenjem svog kabineta, obznanio da je „šokiran lažima“ koje pojedini predstavnici MUP-a i Vlade Srbije plasiraju u pojedinim medijima povodom prisluškivanja najviših državnih funkcionera.

Treba sačekati rezultate istrage o tome da li je bilo prisluškivanja najviših državnih funkcionera i ko je to naredio. „Ukoliko je svega toga bilo, to je zaista skandal“, kazala je potpredsednica Vlade Suzana Grubješić.

Da li će afera prisluškivanja ili „Balkanski špijun“, kako su je neki mediji prozvali, zatresti temelje Vlade Srbije, stare tek nešto više od 100 dana?

Najpre se postavlja pitanje na koga je Vučić mislio kada je rekao da je šokiran lažima koje u vezi sa prisluškivanjem državnih funkcionera u medijima plasiraju pojedini predstavnici Vlade.

Borba oko ključnih poluga u policiji

Politički analitičar i profesor Novosadskog univerziteta Jovan Komšić na to pitanje ovako odgovara:

„Ja ne znam da li je ciljao na Dačića, ali će verovatno bolji evidentičari svih javno-mnenjskih poruka i saopštenja u Srbiji ovih dana moći preciznije da kažu da li je, osim direktora policije i ministra Dačića, još neki predstavnik Vlade davao izjave. Koliko ja znam – nije, tako da je ta poruka dovoljno precizna da usmeri na kolektiv na koji se misli, dakle, na zvaničnika Vlade, ali i dovoljno uopštena da daje šanse autoru te poruke da sutra kaže – ne, nisam ja mislio to, ja sam mislio nešto drugo“, komentariše Komšić.

Ni novinar nedeljnika „Vreme“ Filip Švarm nije imao dilemu na koga je Vučić ciljao tim delom izjave:

„Pa, ne bih rekao da je, na primer, ciljao na Rasima Ljajića; ne verujem da je, na primer, ciljao ni na svoje ministre iz Srpske napredne stranke. Mislim da je pre svega gađao Dačića. Taj drugi deo njegove izjave pokazuje da, očigledno, između predsednika Vlade i prvog potpredsednika stvari nisu ni izdaleka onako idilične kako oni to predstavljaju“, kaže Švarm.

On dodaje da sve ovo ne mora nužno da završi padom Vlade, ali da to u svakom slučaju to govori o borbi između SPS-a i SNS-a, Dačića i Vučića, oko kontrole ključnih poluga u policiji, a verovatno i u drugim organima u državi:

“Rekao bih da je ta čitava priča o kontroli moći. Mislim da Vučić smatra da se dobar deo moći nalazi u policiji i, uopšte, u represivnim organima, s obzirom na to da je toliko insistirao da bude koordinator svih tih službi. Naprosto, reč je o tome da se uspostavi neka vrsta političkog monopola nad organima sile – mislim da je to ono što je Vučiću važno“, smatra Filip Švarm.

Jovan Komšić kaže da iako Vučiceva izjava upućuje na neslaganja u vladi, ona, ipak, ne svedoči o pokušaju izazivanja ozbiljne krize koja bi mogla zatresti same temelje vlade:

„Ako bilo koji segment aktulene Vlade Srbije bude imao nameru da destabilizuje političku scenu, da najavi nova velika odmeravanja snaga, mislim da nijedan segment u Vladi Srbije u ovom momentu ne može ići sa tim scenarijem jer je ulog vrlo veliki i konsekvence vrlo rizične; posledice, dakle, mogu biti neprijatne i po same aktere koji kalkulišu mogućim novim izborima. Mislim da to, ipak, neće biti ishod ovih nesaglasnosti u Vladi Srbije, kako bih ih ja nazvao“, ocenjuje Komšić.
XS
SM
MD
LG