Dostupni linkovi

Podgorica očekuje nastavak američke podrške evrointegracijama


Izborni doručak u Ambasadi SAD u Podgorici, premijer Igor Lukšić i ambasadorka Su Kej Braun
Izborni doručak u Ambasadi SAD u Podgorici, premijer Igor Lukšić i ambasadorka Su Kej Braun
Crna Gora očekuje povećanu pažnju i prisustvo Sjedinjenih Americkih Država na Zapadnom Balkanu. Zvanična Podgorica se nada da će je Vašington podržati na daljem putu evropskih i evroatlantskih integracija.

Predsjednik Vlade Crne Gore Igor Lukšić je čestitajući novom starom predsjedniku Sjedninjenih Država Baraku Obami na izbornoj pobjedi između ostalog saopštio da će predstojeći ekonomski oporavak Amerike uticati pozitivno na globalnom ali i regionalnom nivou.

Lukšić očekuje podršku SAD-a ambicijama Crne Gore u daljem napretku u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija.

"Koristim priliku da čestitam predsjedniku Obami na obnovljenom mandatu. Mislim da će naredne četiri godine obilježiti svakako čitav niz izazova koji se tiču ekonomskih perspektiva. Ali ono što je za nas veoma važno jeste i sve ono što će se ticati u domenu spoljne politike, ne samo našeg regiona već I šire gdje mogu postojati određene posljedice, ekonomske i kada je u pitanju naš region. Sve ono što će dalje dorpinijeti ekonomskom oporavku SAD sasvim sigurno će doprinostiti I globalnom ekonomskom oporavku a samim tim i pomoći nam da se lakše nosimo sa pojedinim pitanjima koja se tiču stvaranja uslova obnavljanja ekonomskog rasta", rekao je Lukšić.

Premijer je naveo kako izvjesno očekuje dalju podršku svim ambicijama Crne Gore koje se tiču evropskih i evroatlanstkih integracija.

"Nadam se da ćemo u obnovljenom mandatu predsjednika Obame uspjeti da ispunimo sve preostale obaveze koje se tiču našeg članstva u NATO tako da ćemo uspjeti da ojačamo partnerstvo i u tom smislu. Amerika je sasvim sigurno jedan od najvažnijih saveznika Crne Gore, to je bila i to će i biti i u tom smislu ne očekujem nikakvu promjenu, naprotiv očekujem da ćemo u narednom period ojačati partnerstvo i modalitete saradnje naše dvije države", rekao je premijer Igor Lukšić na izbornom doručku koji je u Podgorici organizovala Ambasada SAD.

SAD vrjednuju partnerstvo sa Crnom Gorom i očekuju da se ono nastavi, uzvratila je američka ambasadorka u Podgorici Su Kej Braun tokom izbornog doručka upriličenog za goste iz javnog života Crne Gore:

"Poznati su rezultati izbora u SAD. Gospodin Obama je pobijedio a to znači nastavka bliske saradnje sa Crnom Gorom. SAD vrjednuju partnerstvo koje imaju sa Crnom Gorom i očekujemo da se ono nastavi. Nastavićemo da podržavamo Crnu Goru na njenom putu evroatlantskih integracija i jako smo zadovoljni partnerstvom između naše dvije države. Amerikanci i građani drugih država imaju svoje stavove o predsjedničkim kandidatima i njihovim političkimj platformama ali bez obzira na ishod izbora, ponavljam da SAD će ostati veliki partner Crnoj Gori. Prioritet i pažnja američke vlade u narednom periodu biće ne samo u odnosima sa Crnom Gorom već i širom svijeta na ekonomiji. To je tema od velike važnosti ovdje u Crnoj Gori, Evropi, Aziji, Africi i nastavićemo da radimo zajedno na prevazilaženju sadašnje krize."


Analizirajući tek okončane izbore u Sjedinjenim Državama nekadašnji crnogorski ministar vanjskih poslova Branko Lukovac je konstatovao da Baraka Obamu očekuju brojni izazovi i kako kada je riječ o ekonomiji tako i zbog neriješenih kriznih žarišta na globalnom nivou.

Kada je riječ o regionu, Lukovac procjenjuje da će Sjedinjene Države ostati prisutne na Zapadnom Balkanu i posvećivati pažnju ovom prostoru jer u pojedinim zemljama nisu realizovana očekivanja.

"Predsjednik SAD ima u vidu i iskustva u ranijim periodima kada su i neke nepredviđene okolnosti mogle da utiču na neke nove izazove, kao što je to bio slučaj sa terorizmom koji je došao nakon što je funkciju predsjednika stupio predsjednik Buš, ili nakon što se desilo Arapsko proljeće, koje je sačekalo predsjednika Obamo. Dakle, to su bile neke nepredviđene okolnosti koje se ni sada ne mogu isključiti. One mogu nastati bilo zbog nekog iznenadnog razvoja događaja u postojećim kriznim žarištima, poput Irana i moguće nekoordinirane oružane akcije oružane akcije Izraela zbog eventualno nekakavih novih spekatkularnih terorističkih akcija, zaoštravanja na relaciji Kina Japan. To su dakle neke moguće nepredviđene okolnosti koje mogu uticati na ukupan smjer međunarodnih odnosa i na način kako će Amerika na to reagovati", kaže Lukovac.

Što se Balkana tiče, navodi Lukovac, postoje još ne riješena krizna žarišta koja u velikoj mjeri zavise od načina kako će se SAD postaviti prema njima.

"Nedavni boravak državne sekretarke Hilari Klinton pruža nadu da će i u narednom period SAD posvećivati odgovarajuću pažnju ovom prostoru jer se na žalost u BiH nijesu realizovala sva očekivanja da se potpisivanjem Dejtonsokg sporazuma stvori jedna funkcionalna država već je mogućnost da se stvari razviju u drugačijem smjeru, u jednu opasnost za cijeli region. Takođe je pitanje Kosova i odnosa sa Srbijom je jedno od tih gorućih pitanja u našem regionu", zaključuje Lukovac.

Na skupu koji je Američka ambasada u Podgorici u srijedu rano ujutro organizovala pod nazivom „izborni doručak“ a povodom predsjedničkih izbora u Sjedinjenim Državama, analiziran je izborni rezultat i posljedice američkih izbora na globalnom nivou i regionu, u ekonomiji, bezbjednosti i politici.

Skupu su prisustvovali zvaničnici crnogorskih institucija, eksperti raznih oblasti i predstavnici međunarodne zajednice.

Izbori u SAD su pokazali da su ekonomija i socijalna pitanja bili mogući dominantni faktori za opredjeljenje birača. Uz to treba dodati bruto društveni proizvod, raspoloživi dohodak, stopu nezaposlenosti, mjere iz oblasti zdravstva, socijalni dijalog i konstatovati da su to pitanja koja su imala značajan uticaj na birače u ovom izbornom ciklusu više nego u periodu prije ekonomske krize.

To je, između ostalog, konstatovala profesorica na Ekonomskom fakultetu Gordana Đurović, nekadašnja ministarka u Vladi Crne Gore, komentarišući kampanju u Americi i izborni rezultat. Đurović je ocijenila da će se ekonomske teme vjerovatno preliti na buduće izbore i kampanje u Evropi ali i da će u zemljama regiona ekonomski faktor biti dominantan.

"U posljednje vrijeme značaj ekonomskog glasanja svakako raste. Ne samo u smislu da građani pojedinačno mogu posmatrati svoju ekonomsku situaciju već i situaciju koja se događa u prosjeku na nivou zemlje i na njihovoj percpeciji kako se zaista privreda kreće, da li je država previše zadužena, da li je budžetski deficit, odnosno javna potrošnja zaista tako visoka i da li je ekonomska politika zaista tako dobra ako se samo usmjeri na smanjenje potrošnje, a istovremenu se mora uzeti prema biznisu ta nepopularna mjera, a to je rast budžetskih prihoda kroz stabilizaciju punjenja od strane nekih poreskih izvora", rekla je Đurović.
XS
SM
MD
LG