Dostupni linkovi

Kuda ide Demokratska stranka


Jedan od predizbornih skupova Demokratske stranke - ilustracija
Jedan od predizbornih skupova Demokratske stranke - ilustracija
Povodom konačne odluke da se Boris Tadić neće kandidovati za predsednika Demokratske stranke, analiziramo kakve će promene biti u stranci na čije čelo dolazi Dragan Đilas, ličnost čiji se ideološki kredibilitet dovodi u pitanje i kome se spočituje da je više menadžer i to blizak krupnom kapitalu nego strateški političar.

Pošto je Aleksandar Vučić, potpredsednik Vlade pre izvesnog vremena saopštio da Miroslav Mišković poznati srpski tajkun sa velikim uticajem na političkoj sceni Srbiji, toliko velikim da se smatra kreatorom prošle Vlade koja je označila veliko pomirenje između Miloševićevih socijalista i Tadićevih demokrata, sada radi na izbacivanju naprednjaka iz Vlade, pitanje ko će biti na čelu DS postalo je još zanimljivije. Zbog toga što se, sada već sigurno novi predsednik demokrata, Dragan Đilas, čije se ustoličenje očekuje krajem ovog meseca, smatra veoma bliskim sa Miškovićem, dotle da su u partnerskim odnosima kao suvlasnici uticajnih domaćih novina.

Tadić je, međutim, toliko izgubio podršku u svojoj partiji, da nije uspeo da dobije većinu čak ni na tezi da će Đilas stranku pretvoriti u poslovni klub u kome će tajkuni imati odlučujuću ulogu. Dragoljub Mićunović, jedan od doajena DS na pitanje strepi li od prevelikog uticaja Miškovića na politiku stranke preko budućeg novog predsednika, odgovorio je za RSE:
Dragan Đilas
Dragan Đilas

“Ne znam prirodu tih odnosa ili interesa ali u principu smatram da je u ovom trenutku Mišković pod reflektorom kako vladajućih tako i nekih opozicionih stranaka, pa ne verujem da će njegov uticaj u narednom periodu biti tako veliki na političkoj sceni kao što je bio do sada. U državi će sveukupno biti manji uticaj tajkuna na odlučivanje jer se otvara ozbiljan sukob u raspodeli moći između njih i političara. Privilegije tajkuna i njihov monopolski položaj će biti dobrim delom okrnjeni, jer će država morati da obezbedi sredstva za budžet i za javne rashode“.

Politički analitičar Vladimir Goati, uprkos poznatim Đilasovim vezama sa krupnim kapitalom, smatra da će on profilisati sranku sa više elemenata socijaldemokratije.

„To je i podsticaj vrlo brzom integrisanju i popunjavanju vakuuma koji postoji na političkoj sceni Srbije da zapravo nema opozicije. Možda će to biti nešto malo više, boriti se za one gubitnike u tranziciji, više će se voditi računa o kategoriji slabih i ugroženih“, kaže Goati.

Mićunović: Najgora varijanta teškog obračuna je prošla

Mićunović međutim smatra da je najvažnije što je, nakon višemesečne žestoke kampanje dva rivala koja su se borila za mesto lidera stranke, a koja je pretila totalnim rascepom, da je sačuvano jedinstvo stranke.

„U ovom trenutku je očigledno pobedila ideja jedinstva stranke. I sigurno je da na Skupštini neće doći do raskola. Međutim, teško je prognozirati šta će reći budućnost. Ukoliko se budu pojavile revanšističke mere ili pokušaji cepanja, odvajanja, to će onda ići u tom smeru. Ali ja ne verujem. Mislim da će prevladati praktični razlozi, jer je jasno svakome da je mnogo jača i bolja veća nego manja stranka", ocenjuje on.
Dragoljub Mićunović, foto: Vesna Anđić
Dragoljub Mićunović, foto: Vesna Anđić

Ono što je bitno, kaže Mićunović, je koliko će se stranka reformisati u pravcu poštovanja demokratskih, unutar-stranačkih pravila.

„Najgora varijanta nekog teškog obračuna je prošla, po mom mišljenju", kazao je Mićunović.

Zasada, DS će imati dva predsednika. Jedan od njih, Boris Tadić će zauzeti mesto engleske kraljice koje se u DS naziva počasni predsednik.

Da li je, naizgled, dobrovoljnim odlaskom Tadića zaista izbegnuto cepanje stranke, to će se znati u možda ne tako nesporednoj budućnosti ali prva lasta, doduše očekivana, već je odletela.

Zoran Živković, nekadašnji visokopozicionirani član DS u Đinđićevo vreme koji se još pre osam godina praktično povukao iz stranačkog života, sada je objavio da izlazi iz stranke i da osniva novu. On kaže da nije ni sa kim dogovorio cepanje DS, da očekuje samo pojedinačni prelazak nekih članova DS u novu partiju centra, političkog prostora koji je pomeranjem DS udesno, ostao nepopunjen. Živković je najavio formiranje stranke početkom naredne godine. Nije hteo da odgovori na pitanje da li je u dogovoru sa nekim poznatim ličnostima iz sfere politike.

RSE saznaje da on ima podršku jednog broja javnih ličnosti koji su svoje nezadovoljstvo političkim partijama iskazali na poslednjim izborima akcijom belih listića. Ali, to je samo prijateljska podrška, stranku treba da prave mlađe generacije onih koji na sadašnjoj poliitčkoj trpezi Srbije ne vide svoju opciju.
XS
SM
MD
LG