Dostupni linkovi

Tužiteljstvo: Tapkamo u mraku oko Karadžićevih svjedoka


Radovan Karadžić s pravnim savjetnicima
Radovan Karadžić s pravnim savjetnicima
Na predraspravnoj konferenciji u ponedjeljak, dan prije početka suđenja, tužiteljstvo se požalilo sucima da ih obrana drži u mraku, jer nije dobilo sažetke iskaza o čemu će Karadžićevi svjedoci govoriti u sudnici.

„Za 300 svjedoka nemamo nikakve sažetke, niti bilo kakve izjave, a to je velik broj. Čak i za nekoliko svjedoka ovaj tjedan, ne samo za ovu ili iduću godinu, što mislim da nije fer.“, požalio se tužitelj Alan Tieger na nedostatak informacija koje bi trebale pomoći u pripremi za unakrsno ispitivanje Karadžićevih svjedoka.

Nakon što su mu suci zamjerili – da je prekršio sve važeće rokove i pravila u pripremi procesa, Karadžić se i ovoga puta požalio na „tri puta manje resurse“ koje obrana ima na raspolaganju u odnosu na tužiteljstvo.

„Namjera obrane nije da odugovlači ili stvara neke prepreke, ali da mi je odobreno da početak obrane bude 1.ožujak (iduće godine) mi bismo puno efikasnije radili.“, naveo je Karadžić prebacujući odgovornost za propuste u pripremi obrane na suce, koji mu nisu dali više od 5 mjeseci za pripremu.

Predsjedavajući sudac O Gon Kwon je nakon toga naredio obrani da dostavlja sažetke iskaza najmanje 4 tjedna prije nego će taj svjedok dati iskaz u sudnici.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:07:58 0:00
Direktan link

Iako je tražio 600 sati za ispitivanja oko 600 svjedoka obrane, Karadžiću je za glavno i dodatno ispitivanje odobreno 300 sati, a suci su mu savjetovali da skrati listu svjedoka budući da bi mnogi trebali govoriti o istim stvarima.

Optuženi je uložio žalbu na tu odluku, jer je osim 300 sati za ispitivanje svedoka, zatražio isto toliko vremena za pobijanje više od dve tisuće presuđenih činjenica s drugih suđenja.

Prvi svjedoci za optužbe za teror Sarajlija

Na početku izvođenja obrane optuženi će prvo dati svoju izjavu bez polaganja zakletve, a nakon toga će krenuti s izvođenjem prve grupe svjedoka čiji će iskazi biti vezani uz optužbe za ubojstva sarajevskih civila za vrijeme gotovo četverogodišnje opsade.

Prvi Karadžićev svjedok je ruski pukovnik Andrej Demurenko, koji je nakon drugog incidenta na sarajevskoj tržnici Markale u kolovozu 1995. godine sproveo neku vrstu privatne istrage.

Tijekom nje je navodno utvrdio kako smrtonosne granate, koje su usmrtile 43 i ranile 75 ljudi, nisu ispaljene sa srpskih položaja.

Demurenko je o svojoj istrazi svjedočio već u dokaznom postupku obrane generala VRS-a Dragomira Miloševića, ali sudsko vijeće nije prihvatilo njegov iskaz.

Kao idući svjedoci iza Demurenka navedeni su - irski major Paul Conway (Pol Konvej), Blagoje Kovačević i Dušana Škrbo.

Karadžić želi do kraja listopada pozvati oko 15 svedoka.

Prošli tjedan Tajništvo suda je nakon istrage, utvrdilo da može sudjelovati u podmirivanju troškova svoje obrane u iznosu od 146.501 eura.

Prema odluci, taj će se iznos odbiti od budućih isplata članovima tima Karadžićeve obrane koji mu pomažu u samozastupanju.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG