Dostupni linkovi

Britanski pukovnik: Karadžić i Mladić upravljali humanitarnom pomoći


Pirs Taker svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 9. listopad 2012.
Pirs Taker svjedoči na suđenju Ratku Mladiću, 9. listopad 2012.
Na suđenju zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću okončan je iskaz britanskog pukovnika Pirsa Takera (Pyers Tucker), koji je kao bivši pomoćnik za vojna pitanja UNPROFOR-a – opisao teroriziranje Sarajlija i etničko čišćenje u Istočnoj Bosni za što optuženi odgovara po zapovjednoj odgovornosti.

Nakon što je u glavnom iskazu Taker opisao - da je general Mladić koristio opsadu i prekid dostave energenata Sarajevu - kako bi prisilio bosansku Vladu na ustupke, obrana je prilikom unakrsnog ispitivanja pokušala prikazati – da su postojali drugi razlozi za nestašicu i humanitarnu katastrofu.

„Vlasti bosanskih Srba, Karadžić i Mladić, kada su htjeli nešto pustiti onda se to i dogodilo“, odgovorio je više puta svjedok Taker na opravdanja obrane - kako je nestašica energenata postojala zbog ratne situacije i dugova za plin sarajevskih vlasti (Rusima), a ne zbog namjernog teroriziranja stanovništva.

Britanski pukovnik, koji je u Bosni i Hercegovini boravio 1992. i 1993.godine – nije se s tim složio.


„Generalu Morionu (Philippe Morillon, zapovjednik UNPROFOR-a) iznošeni su razni razlozi – zašto je pritisak plina u Sarajevu tako slab. To je bio jedan od navedenih razloga. Ali general Morion i njegov štab, mi nismo tako nešto istraživali jer smo bili previše zauzeti ublažavanjem patnje“, prisjetio se svjedok.

Osim prebacivanja krivnje na ratne uvjete, razloge namjernog zaustavljanja humanitarnih konvoja za opkoljeno Sarajevo i zaštićene zone - poput Srebrenice, obrana je pokušala svaliti s vojnih i političkih vlasti bosanskih Srba na lokalno stanovništvo koje se navodno bunilo prolasku pomoći za neprijateljsku stranu.

No mogućnost – da bi lokalni stanovnici prkosili naređenjima generala Mladića ili tadašnjeg predsjednika Karadžića – bivši UNPROFOR-ac Taker je također odbacio.

„Bilo je i slučajeva kad vlasti bosanskih Srba nisu željele da neki konvoj prođe, a to je bilo najčešći slučaj. Oni bi koristili taj izgovor – zašto je slavina samo malčice otvorena. Ali oni nikada nisu željeli da bude odvrnuta do kraja. Oni su kontrolirali slavinu humanitarne pomoći“, opisao je svjedok.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:10:45 0:00
Direktan link


O napadima VRS-a i gađanju Srebrenice iz Srbije

Mladićeva obrana je željela opravdati napade na Sarajevo, ali i kasnije na zaštićene zone, tvrdeći kako se samo odgovaralo na vatru budući da se bošnjačka strana koristila civilnim područjima za ratne aktivnosti.

Poput sarajevskih bolnica, što je svjedok samo djelomično potvrdio, navodeći kako se radilo o nekoliko napada pokretnim minobacačima, zbog čega je uložen prosvjed međunarodnih promatrača – a ne stalnoj pojavi – za razliku o konstantnih napada na grad s položaja VRS-a.
Snimke otkrivenog oružja u humanitarnom konvoju prikazane od strane obrane
Snimke otkrivenog oružja u humanitarnom konvoju prikazane od strane obrane

„Znam da su obje bolnice bile metom artiljerijske vatre i tenkovske paljbe u velikom broju navrata“, naveo je svjedok.

Pri kraju unakrsnog ispitivanja svjedok Tucker je opisao i napade na nogometno igralište u Srebrenici od kud su helikopteri UN-a evakuirali bolesne i ranjene izbjeglice koje su se sklonile u enklavu nakon etničkog čišćenja Cerske i ostalih preuzetih dijelova Istočne Bosne 1992.godine.

Prema analizi međunarodnih promatrača VRS je surađivala prilikom tih napada s vojnim snagama države Srbije.

„Da bi se pogodio nogometni stadion u Srebrenici, kada su helikopteri pokušavali izvršiti evakuaciju, morate imati ljude koji promatraju sve to i vide gdje padaju granate. I to (osmatranje) je bilo na teritoriji bosanskih Srba, a čini se da su same granate bile ispaljene iz uže Srbije“, prisjetio se bivši UNROFOR-ov savjetnik koji je analizirao mjesta pogotka.

Iako je u ponedjeljak izbačen pa vraćen u sudnicu, sudsko vijeće se i u utorak borilo s discipliniranjem optuženog. General Mladić je zaradio nekoliko upozorenja predsjedavajućeg suca Alfonsa Oria (Alphons Orie) zbog obraćanja braniteljima u vrijeme iskaza svjedoka, kao i zbog odlaska na toalet neposredno pred početak suđenja zbog čega se kasnilo.

Suđenje će se nastaviti u srijedu novim iskazom o zločinima u Sarajevu. Australijski general Džon Vilson (John Wilson), bivši šef promatrača UN-a u Sarajevu, već je svjedočio kako je artiljerijska i snajperska paljba na Sarajevo bila toliko neselektivna i rasprostranjena po civilnim metama da takvo nešto nije vidio u svojoj karijeri.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG