Dostupni linkovi

Suđenje Mladiću: Insajder o logorima kao o hotelu


Zaštićeni svjedok RM 51 na suđenju Ratku Mladiću, 24. rujan 2012.
Zaštićeni svjedok RM 51 na suđenju Ratku Mladiću, 24. rujan 2012.
Haško suđenje zapovjedniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću nastavilo se iskazom zaštićenog svedoka pod pseudonimom RM 51. On je kao insajder opisao kako su ga zaprepastila ubojstva dvojice zatočenika u logoru u Manjači koji je prema tužiteljstvu bio pod kontrolom vojnih vlasti bosanskih Srba.

No s druge strane, kao bivši pripadnik 1.krajiškog korpusa VRS-a, insajder je potvrdio Mladićevoj obrani kako je logor Manjača, kroz kojeg je prošlo nekoliko tisuća ljudi – bio najregularniji od svih ostalih logora na području Bosne i Hercegovine.


Iako su mnogi zatočenici opisali Manjaču kao mjesto užasa, gdje su prebijani svakodnevno, svjedok tužiteljstva, insajder iz VRS-a naveo je tek jedan incident - premlaćivanje do smrti logoraša Omera Filipovića i Esada Bendera.

„To me na neki način i frapiralo i iznenadilo na neki način. I ražalostilo da kažem. Jer sam mislio da se ne može tako nešto dogoditi uz našu onu organizaciju koja je vladala tamo gore. Dogodilo se i to je za pola sata na neki način bilo razjašnjeno. Izvršen je uviđaj od zvaničnih organa MUP-a i suda“, naveo je svjedok napominjući kako su počinioci kažnjeni, ali ipak godinama poslije rata.
Logor Manjača 1992. godine
Logor Manjača 1992. godine

Insajder RM 51 je tijekom svjedočenja više branio sebe i okolnosti zatočavanja u logoru Manjača nego što je teretio Mladića kao svjedok tužiteljstva.

„Ja, tako sam doživio s onim što sam poznavao i što smo radili na Manjači – da je on jedan od najregularnijih logora. A to potvrđujem svakodnevnim dolaskom novinara".

Tako insajder iz VRS-a nije potvrdio priče mnogih logoraša o špaliru vojnika i batinanju za doček, slaboj prehrani i izgladnjivanju zatočenika te slabim higijenskim uvijetima zbog kojih su mnogi oboljevali. Prema opisima zaštićenog insajdera, zatočenici kao da nisu bili ponižavani, mučeni i izgladnjivani, već se o njima brinulo kao da su u hotelu.

„Nutricionist je bio svaki dan u logoru od 9 do 17 sati. Nutricionist! I to su moje te tvrdnje, kojih se držim i tada i sada i uvijek“, naveo je svjedok tužiteljstva tvrdeći da se prema logorašima postupalo što se bolje moglo.

(VIDEO: Reportaža iz Manjače)



Opravdanja insajdera iskoristila je obrana generala Mladića tijekom unakrsnog ispitivanja navodeći kako su teški uvijeti u logoru, koje je opisao Crveni križ prilikom posjeta – bili posljedica nedostatka sredstava u ratno vrijeme. To je insajder također potvrdio, navodeći – kako je i on kao jedan iz zapovjednog lanca u logoru – jeo istu hranu kao i zatočenici.

Uz to obrani je potvrdio kako je procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine u logoru i odgovornost bila na civilnim, a ne vojnim vlastima.

molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:24 0:00
Direktan link


Nakon što insajder dovrši iskaz u utorak, suđenje će se nastaviti novim svjedokom optužbe za dvostruki genocid i ostale zločine u Bosni i Hercegovini. Najavljen je Osman Selak, kome će ovo biti šesto svjedočenje pred Haškim sudom. Na početku rata Selak je bio zapovjednik logističke baze JNA u Banja Luci, a neko vrijeme je ostao na tom položaju i nakon formiranja VRS-a.
  • Slika 16x9

    Goran Jungvirth

    Diplomirani politolog iz Zagreba. U razbijanju stereotipa, širenjem informacija s Haškog suda o pravim razlozima i podstrekačima rata, nalazi motivaciju za svoj trenutni praktični rad.

XS
SM
MD
LG